Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší, zhruba stejně velké kousky.
Nugety vložíme do misky, přidáme tymián, citrónovou šťávu, hořčici a sůl a vše dobře promícháme tak, aby se ryba směsí dobře obalila a chutě se rovnoměrně rozprostřely. Takto připravenou rybu necháme v lednici alespoň 1 hodinu marinovat (Můžete nechat nakládat do druhého dne.).
Nyní si přichystáme dip. Do menší misky vložíme majonézu a zakysanou smetanu. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a sekaný tymián a vše dobře promícháme.
Když je ryba namarinovaná připravíme si trojobal. Do jedné misky nebo hlubokého talíře nasypeme mouku. Do druhé vyklepneme vejce, přilijeme mléko a vidličkou vše dobře rozkvedláme. Do třetí vysypeme panko strouhanku. Namarinované kousky obalujeme postupně ve všech talířích. Nejprve v mouce, poté ve vejcích a na závěr v panko strouhance.
V menším kastrolku rozpálíme tolik oleje, aby byly nugety při smažení zcela ponořené. Do tuku je vkládáme až když je dobře rozpálený a pozvolna je smažíme z obou stran zhruba 5 minut. Nesmažte ji příliš dlouho, mohli byste pak přijít o její šťavnatost. Pokud si nejste jisti dobou smažení, není nic jednoduššího než po 5ti minutách jednu nugetu vyndat, rozkrojit a vyzkoušet, zda je hotová. Uvidíte, že již bude. (Dobře rozpálený olej poznáte dle testu strouhankou, tedy pokud se drobek strouhanky ponořený do oleje začne ihned smažit, je připraven. Nebo použijte kuchyňský teploměr. V tomto případě je ideální teplota pro smažení 170 °C.).
Hotové nugety vyjmeme děrovanou naběračkou z olejové lázně a na mřížce s papírovou utěrkou je necháme okapat (Ve stejném oleji můžeme poté osmažit i hranolky.).
Smaženou rybu servírujeme posypanou petrželkou nebo tymiánem a přikládáme k ní připravený dip a hranolky či pečené brambory.
Poznámky
Tip: Aby byly domácí hranolky hezky křupavé, je dobré jim dát čas a před smažením je zamrazit. Dobré je také je před smažením lehce obalit v mouce.