RYBÍ NUGETY

1.8K

Jak já velmi ráda vzpomínám na naši cestu na Island! Ryby jsme si zde užívali do sytosti a objevovali jejich možnosti naložení, přípravy i kombinace chutí. Ochutnali jsme ryby, které jsme doposud neznali, a dokonce se je jeden den i vydali lovit. Byl to krásný čas v jedné z nejkrásnějších lokalit, které jsem kdy doposud navštívila, a i po letech ze zde nabytých poznatků stále ještě čerpám. Dnes jsem si vzpomněla na jeden z jednodušších receptů na smaženou rybu obalenou ve strouhance. Prostě jídlo, na které tu narazíte na každém rohu a které je tak jednoduché, že možná ani nestojí za zmínku. A nebo ano? Nejspíše ano. Pro jednoduchost je totiž potřeba znát pár triků.

Jak pracovat s rybou (výběr, smažení, obalení):

Chcete-li se pustit do přípravy smažené ryby v trojobalu (nebo taky klasického fish and chips) první a nejdůležitější bod, na který je potřeba se zaměřit, je výběr ryby. Taková ryby by měla mít světlé maso, neměla by mít kosti, a hlavně by měla mít „vysoký steak“. S vhodným výběrem ryby vám nejlépe poradí v dobrém rybářství, pro první představu Vám však postačí první fotka v našem fotopostupu. Krásně vysoká bílá ryba bez kostí je totiž základem úspěchu.

Když máte dobrou rybu, jemně ji naložte a dejte ji trochu času. Co však s časem nepřežeňte je její smažení. V oleji ji nechte jen tak akorát dlouho. V našem případě, tedy v případě lehce masitějších kousků, ji smažte 5 minut. Když ji budete smažit příliš dlouho vysuší se a nebude tak krásně šťavnatá. To by byla přeci škoda!

A závěrem? Obalte ji v panko strouhance. Že takovou nemáte? Nevadí, můžete použít i klasickou českou strouhanku, ale ochudíte se o křupavost. Asijská panko strouhanka je specifická svou výrobou, a tudíž i jedinečnou chutí. Jasně, můžete ji nahradit tou českou, ale věřte mi, až půjdete nakupovat, zkuste po ní kouknout. Za vyzkoušení rozhodně stojí.

RYBÍ NUGETY

Porce 2 lidi
Příprava 45 minut

Co budete potřebovat

Na naložení ryby:

  • 500 g tresky
  • 1 lžíce jemně sekaného tymiánu
  • 15 ml citrónové šťávy
  • 20 g plnotučné hořčice
  • sůl

Na trojobal:

  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 40 ml mléka
  • 250 g panko strouhanky

Na dip:

  • 100 g majonézy
  • 50 g zakysané smetany
  • 1 lžička jemně sekaného tymiánu
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu

Dále:

  • citrón na pokapání
  • příloha (hranolky, pečené brambory)

Postup

  • Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší, zhruba stejně velké kousky.
  • Nugety vložíme do misky, přidáme tymián, citrónovou šťávu, hořčici a sůl a vše dobře promícháme tak, aby se ryba směsí dobře obalila a chutě se rovnoměrně rozprostřely. Takto připravenou rybu necháme v lednici alespoň 1 hodinu marinovat (Můžete nechat nakládat do druhého dne.).
  • Nyní si přichystáme dip. Do menší misky vložíme majonézu a zakysanou smetanu. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a sekaný tymián a vše dobře promícháme.
  • Když je ryba namarinovaná připravíme si trojobal. Do jedné misky nebo hlubokého talíře nasypeme mouku. Do druhé vyklepneme vejce, přilijeme mléko a vidličkou vše dobře rozkvedláme. Do třetí vysypeme panko strouhanku. Namarinované kousky obalujeme postupně ve všech talířích. Nejprve v mouce, poté ve vejcích a na závěr v panko strouhance.
  • V menším kastrolku rozpálíme tolik oleje, aby byly nugety při smažení zcela ponořené. Do tuku je vkládáme až když je dobře rozpálený a pozvolna je smažíme z obou stran zhruba 5 minut. Nesmažte ji příliš dlouho, mohli byste pak přijít o její šťavnatost. Pokud si nejste jisti dobou smažení, není nic jednoduššího než po 5ti minutách jednu nugetu vyndat, rozkrojit a vyzkoušet, zda je hotová. Uvidíte, že již bude. (Dobře rozpálený olej poznáte dle testu strouhankou, tedy pokud se drobek strouhanky ponořený do oleje začne ihned smažit, je připraven. Nebo použijte kuchyňský teploměr. V tomto případě je ideální teplota pro smažení 170 °C.).
  • Hotové nugety vyjmeme děrovanou naběračkou z olejové lázně a na mřížce s papírovou utěrkou je necháme okapat (Ve stejném oleji můžeme poté osmažit i hranolky.).
  • Smaženou rybu servírujeme posypanou petrželkou nebo tymiánem a přikládáme k ní připravený dip a hranolky či pečené brambory.

Poznámky

Tip: Aby byly domácí hranolky hezky křupavé, je dobré jim dát čas a před smažením je zamrazit. Dobré je také je před smažením lehce obalit v mouce. 
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Island
Klíčová slova: fastfood, párty, Ryba, smažené

Mnoho dalších (nejen rybích) receptů, které jsme si přivezli z naší cesty po Isladnu najdete v naší první cestovatelské kuchařce. Recepty jsou doplněny o vyprávění o zemi, místní kuchyni a zajímavostech s cestou spojených. V knize také najdete vyprávěním a recepty z dalších 17 zemí. Chceš se na ní kouknout? Knikni ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena