40ksvětviček levandule (čerstvá nebo sušená)(cca 30 g)
Postup
Nastříhané větvičky levandule zkontrolujeme od broučků a hlíny. Někdy se může stát, že jsou květy lehce zahliněné, proto je opatrně omyjte. Neomývejte je však moc, ať se zbytečně nezbavíte složek potřebných na louhování. Pak stonky odstřihněte na délku květu.
Do hrnce nalijeme vodu a vymačkáme do ní šťávu ze dvou citrónů. Třetí citrón přepůlíme. Jednu polovinu zbavíme kůry a bílé dužiny a nakrájíme ji na kolečka (Když bílou dužinu vaříte, může v pokrmu působit hořce, proto se jí zbavíme.). Druhou část citrónu necháme na později. Do vody vložíme připravené plátky citrónu a také skořici a očištěnou levanduli. Hrnec položíme na plotnu a vaříme zhruba 10 minut. Po této době ho odstavíme a přiklopený poklicí necháme výluh vychladnout.
Do vychladlé směsi nakrájíme na kolečka zbylý kousek citrónu s kůrou a takto směs necháme stát 24 hodin.
Vylouhovanou směs scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko a následně květy a citróny dobře vymačkáme. Výluh musí být dokonale čistý bez zbytků!
Nyní si připravíme lahve, které dobře vymyjeme a nejlépe při 100 °C sterilizujeme v troubě.
Výluh začneme zahřívat, přidáme cukr a 5 minut mírně povaříme. Když je hotovo, nalijeme sirup do připravených nejlépe ještě teplých lahví.
Poznámky
Možná někoho z Vás při přípravě tohoto receptu napadne, proč u některých sirupů píši: „Hlavně směs nevařte, jen zahřejte.“ a tady „Povařte 5 minut.“Při přípravě sirupů totiž vždy záleží na tom, co na jeho výrobu použijeme. Když připravujeme levandulový sirup, potřebuji z něj dostat aroma a aromatické silice se uvolňují varem. U bezového květu či pampelišky potřebujeme pro zpracování jejich pyl, a proto je nevaříme, abychom se těchto prospěšných látek varem nezbavily.