LEVANDULOVÝ SIRUP

14.6K

Jaro i léto je plné bylin, které jsou jak dělané na výrobu medů a sirupů, proto se tak u nás toto období nikdy neobejde bez smrkového či pampeliškového medu, bezového sirupu a sirupu z levandule. Na žádný z nich nedáme dopustit, ten levandulový jsme si však v posledních letech oblíbili nejvíce, a proto vám ho dnes formou tohoto receptu přinášíme.

Levandule

Levandule je nejen krásná a voňavá, ale i tělu prospěšná. Její silice prý potlačují růst bakterií, a proto se často užívá při přípravě mastí. Zároveň je také hojně využívána v aromaterapii, není se taky čemu divit, její vůně totiž zklidňuje. My si jí doma nejen zdobíme byt, jelikož krásně voní, ale snažíme si ji i využívat v kuchyni. Levandule se dá totiž skvěle použít do džemů (Vynikající je například meruňkový džem s levandulí.), zapéká se do máslových sušenek, hodí se při nakládání ryb a její výluk do voňavých sirupů. Krásnou vůni levandulí můžete také využít při přípravě levandulového cukru (Postup je stejný jako v případě šeříkového cukru. Recept ZDE). Její použití je tedy opravdu široké a my Vám dnes nabídneme první z nich. Zmiňovaný levandulový sirup, na který můžete použít jak levanduli čerstvou tak i sušenou. Záleží jen na tom, kterou máte zrovna po ruce.

LEVANDULOVÝ SIRUP

Porce 2 l
Příprava 30 minut
Total Time 1 d

Co budete potřebovat

  • 1 l vody
  • 1 kg krupicového cukru
  • 3 ks citróny bez chemického ošetření
  • 2 ks skořice v celku
  • 40 ks větviček levandule (čerstvá nebo sušená) (cca 30 g)

Postup

  • Nastříhané větvičky levandule zkontrolujeme od broučků a hlíny. Někdy se může stát, že jsou květy lehce zahliněné, proto je opatrně omyjte. Neomývejte je však moc, ať se zbytečně nezbavíte složek potřebných na louhování. Pak stonky odstřihněte na délku květu.
  • Do hrnce nalijeme vodu a vymačkáme do ní šťávu ze dvou citrónů. Třetí citrón přepůlíme. Jednu polovinu zbavíme kůry a bílé dužiny a nakrájíme ji na kolečka (Když bílou dužinu vaříte, může v pokrmu působit hořce, proto se jí zbavíme.). Druhou část citrónu necháme na později. Do vody vložíme připravené plátky citrónu a také skořici a očištěnou levanduli. Hrnec položíme na plotnu a vaříme zhruba 10 minut. Po této době ho odstavíme a přiklopený poklicí necháme výluh vychladnout.
  • Do vychladlé směsi nakrájíme na kolečka zbylý kousek citrónu s kůrou a takto směs necháme stát 24 hodin.
  • Vylouhovanou směs scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko a následně květy a citróny dobře vymačkáme. Výluh musí být dokonale čistý bez zbytků!
  • Nyní si připravíme lahve, které dobře vymyjeme a nejlépe při 100 °C sterilizujeme v troubě.
  • Výluh začneme zahřívat, přidáme cukr a 5 minut mírně povaříme. Když je hotovo, nalijeme sirup do připravených nejlépe ještě teplých lahví.

Poznámky

Možná někoho z Vás při přípravě tohoto receptu napadne, proč u některých sirupů píši: „Hlavně směs nevařte, jen zahřejte.“ a tady „Povařte 5 minut.“
Při přípravě sirupů totiž vždy záleží na tom, co na jeho výrobu použijeme. Když připravujeme levandulový sirup, potřebuji z něj dostat aroma a aromatické silice se uvolňují varem. U bezového květu či pampelišky potřebujeme pro zpracování jejich pyl, a proto je nevaříme, abychom se těchto prospěšných látek varem nezbavily.
Autor: Markéta
Chod: Ostatní
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Byliny, Levandule, Nápoje, Sirup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena