Do misky nalijeme olivový olej a šťávu z čerstvě vymačkaného citrónu a přisypeme dle chuti sůl a pepř. Vše dobře promícháme, aby se ingredience spojily a poté do nich nasypme jemný bulgur, který v zálivce necháme 20 minut stát (Pokud jste nesehnali jemný bulgur, uvařte jej dle návodu ve vodě a poté scezený nasypejte do zálivky.).
Nyní si připravíme „zelené“. Petrželku i mátu dobře omyjeme, osušíme, aby na sobě měly minimum vody, zbavíme je stonků a pak je nakrájíme najemno.
Rajčata omyjeme, rozpůlíme a pak jim lžicí vyjmeme „jadřinec“, ten nepoužijeme. Dužinu, která z nich zbyla, nakrájíme na jemné kostičky. Najemno nakrájíme také cibulky včetně nati.
Připravenou petrželku, mátu, rajčata a cibulku nasypeme do misky k zálivce s bulgurem a vše dobře promícháme. Podáváme dobře vychlazené jen tak, nebo s humusem, či falafelem.