TABBOULEH

5.4K

Podívat se po pár letech opět do Emirátů pro nás bylo krásnou zkušeností plnou nejen odpočinku, krásných zážitků, ale také dobrého jídla. Zavzpomínali jsme na naši poslední cestu do Dubaje a ochutnali vše, co nám z této poslední cesty utkvělo ve vzpomínkách. Hummus, shawarma, babaganoush a mnoho dalšího. Tyto recepty najdete v naší první cestovatelské knize (ZDE) a aby se i zde na blogu promítla kultura jídla Emirátů, ráda bych dnes přispěla troškou do mlýna formou salátu Tabbouleh.

Salát Tabbouleh

Salát Tabbouleh se těší velké oblibě především v Libanonu. Tradiční kuchyně Emirátů totiž nezahrnuje příliš mnoho typicky místních pokrmů, ale naopak je pro ni charakteristické propojení kultur okolních států. Především libanonská kuchyně tady tak má své čestné místo.

Tabbouleh je salát z petržele, kde právě petržel tvoří více než 50% podíl všech ostatních surovin. Já tento salát miluju, a právě poslední cesta do Emirátů mě jej naučila správě připravovat a vyšperkovat ho tak, že se po něm můžeme utlouct celá rodina. Dříve, když jsem tabbouleh dělávala doma, byl více barevný a tady mě překvapilo, že je to prakticky jen zelený salát lehce dochucený rajčaty, cibulkou, citrónem, olivovým olejem a doplněný o jemný bulgur. Ať už budete tabbouleh připravovat podle jakéhokoliv receptu, dejte si pozor na složení. Mnoho receptů totiž chybně uvádí jako přísadu tohoto salátu kuskus. Chcete-li si však dopřát tradiční formu, sáhněte po jemném bulguru, který sice může kuskus připomínat, na chuť je však jiný.

Bulgur

Jak jsem již zmínila, kromě velkého podílu petržele je další důležitou surovinou salátu Tabbouleh bulgur. Bulgur se vyrábí z různých druhů pšenice, která se nejprve namáčí, pak vaří a následně suší. Když je takto předpřipravený, drtí se na kousky o čtyřech velkostech (Jemně mletý bulgur, středně mletý bulgur, hrubě mletý bulgur, velmi hrubě mletý bulgur.). V našich obchodech je bulgur dobře sehnatelný, ve většině případů se však setkáte s hrubě mletým bulgurem. Do tabboulehu se však používá jemně mletý bulgur. Ten sehnat lze, ale dostupnější je spíše v internetových obchodech než v kamenných prodejnách. Když tedy dělám tabbouleh, mám buď objednané zásoby jemného bulguru dopředu, nebo musím ubrat ze svých požadavků a připravit méně tradiční verzi z hrubého bulguru. Ať už zvolíte verzi jakoukoliv, vězte, že budete nadšeni. Tento salát je jednoduše skvělý!

5 hvězdiček 1 recenze

TABBOULEH

Porce 3 porce
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

  • 45 ml citrónové šťávy
  • 80 ml olivového oleje
  • 60 g jemného bulguru
  • 10 větviček petrželky cca3 hrsti jemně sekané petrželky
  • 2 větvičky máty cca 1 vrchovatá lžíce jemně sekané máty
  • 2 rajčata sladká
  • 2 jarní cibulky
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup

  • Do misky nalijeme olivový olej a šťávu z čerstvě vymačkaného citrónu a přisypeme dle chuti sůl a pepř. Vše dobře promícháme, aby se ingredience spojily a poté do nich nasypme jemný bulgur, který v zálivce necháme 20 minut stát (Pokud jste nesehnali jemný bulgur, uvařte jej dle návodu ve vodě a poté scezený nasypejte do zálivky.).
  • Nyní si připravíme „zelené“. Petrželku i mátu dobře omyjeme, osušíme, aby na sobě měly minimum vody, zbavíme je stonků a pak je nakrájíme najemno.
  • Rajčata omyjeme, rozpůlíme a pak jim lžicí vyjmeme „jadřinec“, ten nepoužijeme. Dužinu, která z nich zbyla, nakrájíme na jemné kostičky. Najemno nakrájíme také cibulky včetně nati.
  • Připravenou petrželku, mátu, rajčata a cibulku nasypeme do misky k zálivce s bulgurem a vše dobře promícháme. Podáváme dobře vychlazené jen tak, nebo s humusem, či falafelem.
Autor: Markéta
Chod: Salát
Kuchyně: Spojené Arabské Emiráty
Klíčová slova: Arabská kuchyně, bulgur, Mezze

Zapojte se do konverzace

  1. 5 stars
    Super recept, mňam 🙂

    1. Markéta Author says:

      Děkujeme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena