Lilky omyjeme a podélně rozpůlíme na dvě poloviny. Rozpůleným lilkům nařízneme dužinu tak, aby tvořila mřížku, poskládáme je na plech, povrch (bílou část) potřeme olivovým olejem a v troubě pečeme na 200 °C zhruba 20 minut.
Rajčatům na vrchu nařízneme křížek, vložíme je do vroucí vody, přiklopíme poklicí a 5 minut povaříme. Pak je scedíme a oloupeme. Následně je přepůlíme, vyřízneme jim bubáka a nakrájíme na středně velké kousky.
V pánvi rozpálíme olej a rajčata na něm necháme změknout, přidáme prolisovaný česnek, římský kmín, papriku, dle chuti sůl a pepř a dusíme, dokud se chutě neprolnou. Trvá to zhruba 15 minut.
Upečené lilky vydlabeme, pokapeme trochou citrónu, aby nezhnědly a poté je pokrájíme. Následně je přidáme k rajčatové směsi. Přisypeme nasekanou petrželku a vaříme ještě 15 minut.
Hotový zalouk necháme dobře vychladit v ledničce. Pak jej servírujeme lehce zakápnutý olivovým olejem.
Poznámky
V létě lilky můžete opéct na grilu, dostanou tak ještě více intenzivní, a především více autentickou chuť, kterou u tohoto pokrmu známe ze SAE.