Jestli jsem něčemu při naší cestě po SAE propadla, je tomu jednoznačně zalouk. Jídlo, které jsem doposud neznala, a které mi je nyní krásnou vzpomínkou na arabské státy. Jak už jsme totiž zmiňovali v receptu na tabbouleh (ZDE), Spojené Arabské Emiráty jsou vyhlášené prolnutím kultur, což se na jejich kuchyni značně odráží. Není tedy divu, že zalouk není místním pokrmem, ale adaptoval se zde od přistěhovalců z Maroka. Je to totiž typicky marocký vařený salát z lilku a sluncem provoněných rajčat.
ZALOUK
Co budete potřebovat
- 2 lilky
- 3 rajčata
- 1 větvička petrželky
- 3 stroužky česneku
- 1 vrchovatá lžička mleté papriky
- 1 vrchovatá lžička římského kmínu
- mletý černý pepř
- sůl
- citrón na pokapání
Postup
- Lilky omyjeme a podélně rozpůlíme na dvě poloviny. Rozpůleným lilkům nařízneme dužinu tak, aby tvořila mřížku, poskládáme je na plech, povrch (bílou část) potřeme olivovým olejem a v troubě pečeme na 200 °C zhruba 20 minut.
- Rajčatům na vrchu nařízneme křížek, vložíme je do vroucí vody, přiklopíme poklicí a 5 minut povaříme. Pak je scedíme a oloupeme. Následně je přepůlíme, vyřízneme jim bubáka a nakrájíme na středně velké kousky.
- V pánvi rozpálíme olej a rajčata na něm necháme změknout, přidáme prolisovaný česnek, římský kmín, papriku, dle chuti sůl a pepř a dusíme, dokud se chutě neprolnou. Trvá to zhruba 15 minut.
- Upečené lilky vydlabeme, pokapeme trochou citrónu, aby nezhnědly a poté je pokrájíme. Následně je přidáme k rajčatové směsi. Přisypeme nasekanou petrželku a vaříme ještě 15 minut.
- Hotový zalouk necháme dobře vychladit v ledničce. Pak jej servírujeme lehce zakápnutý olivovým olejem.
Poznámky
V létě lilky můžete opéct na grilu, dostanou tak ještě více intenzivní, a především více autentickou chuť, kterou u tohoto pokrmu známe ze SAE.
To vypadá skvěle, určitě vyzkouším, děkuju za recept!