Dýně omyjeme, odřízneme jim čepici a dobře je vydlabeme (Čepici použijeme později.).
Vydlabané dýně potřeme olivovým olejem uvnitř i vně.
Rýži uvaříme v do měkka.
Než se rýže uvaří, připravíme si všechnu zeleninu. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Stroužky česneku očistíme a prolisujeme. Mrkev zbavíme slupky a nakrájíme na drobné kostičky. Kadeřávku odřízneme listy a nakrájíme je najemno. Žampiony očistíme a nakrájíme na kostičky.
Nyní začneme zeleninu zpracovávat. Na pánvi rozpustíme trochu ghí a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme česnek a orestujeme jej. Dále přisypeme mrkev a necháme ji změknout, následně vložíme žampiony a na závěr i kadeřávek. Vše ještě 5 minut restujeme. Pak přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, rozmarýn, pepř a sůl a ještě 5 minut směs povaříme, aby bylinky směs provoněly.
Do hotové zeleniny zamícháme rýži.
Směsí naplníme dýničky. Vršek zasypeme kozím sýrem. Vše přiklopíme dýňovou pokličkou. Dýně naskládáme do pekáče, vložíme je do trouby a pečeme při 190°C zhruba 45 minut.
Poznámky
Plněné dýničky lze připravit v mnoha různých variantách. Pokud toužíte po obměně, zkuste rýži vyměnit za kroupy nebo třeba bulgur. Oboje je vynikající.