PLNĚNÉ DÝNĚ

209

Podzime vítej! 

Těším se z padajícího listí, které nabývá nádherných barev i ze sychravého počasí, které s sebou přineslo chladný vzduch, mrholení a déšť. Ráda se pak po mokré procházce zachumlám do teplé deky, zapálím voňavou svíčku a uvařím si některé ze svých oblíbených, podzimně laděných pokrmů. Podzim totiž pro mě není jen barevné listí a náhlá změna počasí, ale také chutné dýně, teplé nápoje a pokrmy plné voňavého koření. Pokud to cítíte stejně jako já, věřím, že Vás osloví tento náš recept na plněné dýně plné podzimních barev.

Ještě než začneme

Fantazii se meze nekladou. Nebojte se tedy pokrm lehce obměnit. Základ nechte stejný, jednou jej však nechte s rýží, příště použijte bulgur a nebo kroupy, ty jsou totiž obzvláště skvělé!

A co dýně? I ty můžete zvolit podle vlastní chuti. My máme nejraději hokkaido, pokrm se Vám však povede i s jinými druhy tykví. Vždy však vybírejte ty, které jsou jedlé, zralé, ale zároveň malé. Nezapomeňte, že skvělé kombinace dosáhnete pokud naplníte cuketu.

PLNĚNÉ DÝNĚ

Porce 5
Příprava 1 hodina 15 minut

Co budete potřebovat

Na směs

  • 5 ks malých dýní hokkaido
  • 150 g dvoubarevné rýže
  • 1 ks červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g mrkve
  • 150 g kadeřávku
  • 10 ks žampiónů
  • 100 g kozího sýra

Na dochucení

  • 1 větvička rozmarýnu
  • 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup

  • Dýně omyjeme, odřízneme jim čepici a dobře je vydlabeme (Čepici použijeme později.).
  • Vydlabané dýně potřeme olivovým olejem uvnitř i vně.
  • Rýži uvaříme v do měkka.
  • Než se rýže uvaří, připravíme si všechnu zeleninu. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Stroužky česneku očistíme a prolisujeme. Mrkev zbavíme slupky a nakrájíme na drobné kostičky. Kadeřávku odřízneme listy a nakrájíme je najemno. Žampiony očistíme a nakrájíme na kostičky.
  • Nyní začneme zeleninu zpracovávat. Na pánvi rozpustíme trochu ghí a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme česnek a orestujeme jej. Dále přisypeme mrkev a necháme ji změknout, následně vložíme žampiony a na závěr i kadeřávek. Vše ještě 5 minut restujeme. Pak přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, rozmarýn, pepř a sůl a ještě 5 minut směs povaříme, aby bylinky směs provoněly.
  • Do hotové zeleniny zamícháme rýži.
  • Směsí naplníme dýničky. Vršek zasypeme kozím sýrem. Vše přiklopíme dýňovou pokličkou. Dýně naskládáme do pekáče, vložíme je do trouby a pečeme při 190°C zhruba 45 minut.

Poznámky

Plněné dýničky lze připravit v mnoha různých variantách. Pokud toužíte po obměně, zkuste rýži vyměnit za kroupy nebo třeba bulgur. Oboje je vynikající.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Klíčová slova: Dýně, Podzim, Rýže

Zapojte se do konverzace

  1. Super recept, na podzim zkusím 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena