500gsýru dle chuti gorgonzola, mozzarella, provolone
1mrkev
Postup
Jako první si začneme připravovat omáčku. Passatu vlijeme do pánve, přidáme protlak, prolisované stroužky česneku a oregano. Vše promícháme a přiklopené poklicí vaříme při mírné teplotě 30 minut. Během vaření nezapomeňte omáčku jednou za čas promíchat. Když je hotová, necháme ji vychladnout.
Nyní si připravíme těsto na pizzu. Všechny suroviny odvážíme, budeme z nich totiž zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly. Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažné vody, přisypeme cukr a rozdrolíme droždí, které v tekutině rozmícháme. Nyní přidáme 3 lžíce mouky a opět promícháme tak, aby nám vzniklo hustější těstíčko, které setřeme ze stěn hrnečku a na dnu jej hezky uhladíme. Poté necháme 15minut vzejít kvásek. Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začneme zadělávat kynuté těsto. Do velké mísy prosejeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do něj nalijeme vodu, olej a vykynutý kvásek. Na okraj mouky nasypeme sůl. Nyní vše vařečkou smícháme, aby se suroviny spojily. Směs vysypeme na pracovní plochu a zpracujeme v hladké kompaktní těsto, které necháme v míse vymazané olejem přikryté potravinovou folií 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 dílů (Dva uděláme trochu menší. Z dílů budeme totiž tvořit sněhuláka, a tyto menší „koule“ použijeme na hlavu.). Každý díl zpracujeme do tvaru koule a přikryté utěrkou je necháme 15 minut kynout.
Než koule vykynou, připravíme si dva plechy, které vyložíme pečicím papírem.
Sýry nastrouháme na hrubém struhadle a měkké sýry v rukou nadrolíme. Olivy přepůlíme. Z mrkve vykrojíme nos.
Vykynuté bochánky poskládáme po třech na plech a prsty je roztáhneme tak, aby se dotýkaly.
Troubu dáme vyhřívat na 230 °C.
Připravené těsto potřeme vychladlou omáčkou a na ni poklademe sýry. Olivy poskládáme tak, aby tvořily oči, pusu a knoflíky, a nakonec přiložíme mrkvový nos.
Pizzu vložíme do vyhřáté trouby a pečemeji zhruba 10 minut.