RYCHLÁ SÝROVÁ PIZZA

4.2K

S každým koncem roku přichází čas, kdy trávím doma s dětmi více času. Venku je zima a tak se nedá podnikat příliš mnoho aktivit. Naopak nastává čas, kdy jsme více času společně v kuchyni. Pečeme cukroví, chystáme vše na vánoce a když vánoční svátky odejdou, vymýšlím vždy nějaké jednoduché jídlo, které i Štěpánek může připravit sám a s naším malým dohledem se u toho zabavit. Pokud tedy i vy rádi zapojujete děti v kuchyni nebo si jen jednoduše chcete připravit snadnou a rychlou pizzu, jste tady dnes správně!

RYCHLÁ SÝROVÁ PIZZA

Porce 2 pizzy
Příprava 3 hours

Co budete potřebovat

Na omáčku:

  • 750 g passaty
  • 40 g rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oregana

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 8 g krupicového cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 40 ml olivového oleje
  • 1 lžička soli

Na vrch:

  • 500 g sýru dle chuti gorgonzola, mozzarella, provolone
  • 1 mrkev

Postup

  • Jako první si začneme připravovat omáčku. Passatu vlijeme do pánve, přidáme protlak, prolisované stroužky česneku a oregano. Vše promícháme a přiklopené poklicí vaříme při mírné teplotě 30 minut. Během vaření nezapomeňte omáčku jednou za čas promíchat. Když je hotová, necháme ji vychladnout.
  • Nyní si připravíme těsto na pizzu. Všechny suroviny odvážíme, budeme z nich totiž zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly. Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažné vody, přisypeme cukr a rozdrolíme droždí, které v tekutině rozmícháme. Nyní přidáme 3 lžíce mouky a opět promícháme tak, aby nám vzniklo hustější těstíčko, které setřeme ze stěn hrnečku a na dnu jej hezky uhladíme. Poté necháme 15minut vzejít kvásek. Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začneme zadělávat kynuté těsto. Do velké mísy prosejeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do něj nalijeme vodu, olej a vykynutý kvásek. Na okraj mouky nasypeme sůl. Nyní vše vařečkou smícháme, aby se suroviny spojily. Směs vysypeme na pracovní plochu a zpracujeme v hladké kompaktní těsto, které necháme v míse vymazané olejem přikryté potravinovou folií 2 hodiny kynout.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 6 dílů (Dva uděláme trochu menší. Z dílů budeme totiž tvořit sněhuláka, a tyto menší „koule“ použijeme na hlavu.). Každý díl zpracujeme do tvaru koule a přikryté utěrkou je necháme 15 minut kynout.
  • Než koule vykynou, připravíme si dva plechy, které vyložíme pečicím papírem.
  • Sýry nastrouháme na hrubém struhadle a měkké sýry v rukou nadrolíme. Olivy přepůlíme. Z mrkve vykrojíme nos.
  • Vykynuté bochánky poskládáme po třech na plech a prsty je roztáhneme tak, aby se dotýkaly.
  • Troubu dáme vyhřívat na 230 °C.
  • Připravené těsto potřeme vychladlou omáčkou a na ni poklademe sýry. Olivy poskládáme tak, aby tvořily oči, pusu a knoflíky, a nakonec přiložíme mrkvový nos.
  • Pizzu vložíme do vyhřáté trouby a pečemeji zhruba 10 minut.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská kuchyně
Klíčová slova: Itálie, Kynuté těsto, Sýr, Vánoce, Zima

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena