50mlrýžového octalze nahradit 45 ml bílého vinného octa
15gmedu
20gčerstvého zázvoru
½lžičkychilli vloček
mletý černý pepř
sůl
Na salát
150gsoba nudlív neuvařeném stavu
150gčerveného zelí
150gbílého zelí
1červená kapie
1mrkev
2jarní cibulkypouze nať
150gedamamegramy odpovídají vyloupanému množství (je to zhruba 250 g lusků)
1chilli paprička
100gkešu oříšků
20gčerných sezamových semínek
čerství koriandr
Postup
Jako první si připravíme dresing, aby se jeho chutě stihly hezky proležet. Sezamový a olivový olej nalijeme do velké mísy. Přilijeme sójovou omáčku, ocet a med a vše dobře promícháme. Zázvor očistíme a prolisujeme tak, abychom z něj získali šťávu (Například za pomoci lisu na česnek.). Tuto šťávu přilijeme dodressingu. Na závěr omáčku dochutíme chilli, pepřem a solí.
Nyní si připravíme zeleninu. Obě zelí očistíme a najemno nakrouháme. Pak ho v rukou lehce pomačkáme. Papriku zbavíme jadřince a nakrájíme ji na nudličky. Mrkev očistíme a nakrájíme na jullienne (na nudličky). Nať jarní cibulky nakrájíme na kolečka. Edamame uvaříme dle návodu a vyloupeme. Vše vložíme do misky a dobře promícháme, aby zelenina byla rovnoměrně rozložená.
Kešu lehce opražíme na pánvi (Od kešu na rozpálené pánvi neodcházejte, ořechy se praží velmi rychle a mohly by se Vám vmžiku spálit, proto je několikrát během pražení vařečkou promíchejte.).
Nudle uvaříme, scedíme je a zalijeme studenou vodou, abychom je zchladili a zastavili tak proces vaření. Pak je přidáme do misky s dresingem. Vše dobře promícháme, aby dresing nudle hezky obalil. Poté k nudlím přisypeme promíchanou zeleninu a opražené kešu ořechy. Vše dobře promícháme.
Koriandr omyjeme, otrháme listy a lehce je pokrájíme. Pak jimi posypeme salát a na závěr jej dozdobíme sezamovými semínky.
Poznámky
Tip: Chcete-li dosáhnout více krémovité konzistence dressingu, můžete do něj přidat 1 velkou lžíci pasty tahini nebo burákového másla.