ASIJSKÝ SALÁT ZE SOBA NUDLÍ

1.7K

Miluji nudlové saláty a nechápu, že jsme si je doma nedělali už dříve. Lásku k nim mi prvně vnukla cesta na Maledivy. Zde jsme si je dopřávali každý den jako předkrm na hotelovém menu, a když jsme pak o pár let později navštívili Japonko, láska k nudlovým salátům se ještě více prohloubila. Právě zde jsme totiž propadli soba nudlím, a obě tyto naše vášně tak spojili v jedno.

Soba nudle

Soba jsou nudle pocházející z Japonska. Jsou vyráběné z pohankové mouky, která jim dává nejen typickou chuť, ale i typicky tmavou barvu. Mají své místo ve studené i teplé kuchyni, díky čemuž se těší oblibě po celém světě. Dnes je použijeme do salátu, který by mohl reprezentovat nejen Japonsko, ale i mnoho dalších států prosluněné Asie.

ASIJSKÝ SALÁT ZE SOBA NUDLÍ

Porce 4 porce
Příprava 30 minut

Co budete potřebovat

Na dressing

  • 60 ml sezamového oleje
  • 60 ml olivového oleje
  • 60 ml sojové omáčky
  • 50 ml rýžového octa lze nahradit 45 ml bílého vinného octa
  • 15 g medu
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • ½ lžičky chilli vloček
  • mletý černý pepř
  • sůl

Na salát

  • 150 g soba nudlí v neuvařeném stavu
  • 150 g červeného zelí
  • 150 g bílého zelí
  • 1 červená kapie
  • 1 mrkev
  • 2 jarní cibulky pouze nať
  • 150 g edamame gramy odpovídají vyloupanému množství (je to zhruba 250 g lusků)
  • 1 chilli paprička
  • 100 g kešu oříšků
  • 20 g černých sezamových semínek
  • čerství koriandr

Postup

  • Jako první si připravíme dresing, aby se jeho chutě stihly hezky proležet. Sezamový a olivový olej nalijeme do velké mísy. Přilijeme sójovou omáčku, ocet a med a vše dobře promícháme. Zázvor očistíme a prolisujeme tak, abychom z něj získali šťávu (Například za pomoci lisu na česnek.). Tuto šťávu přilijeme dodressingu. Na závěr omáčku dochutíme chilli, pepřem a solí.
  • Nyní si připravíme zeleninu. Obě zelí očistíme a najemno nakrouháme. Pak ho v rukou lehce pomačkáme. Papriku zbavíme jadřince a nakrájíme ji na nudličky. Mrkev očistíme a nakrájíme na jullienne (na nudličky). Nať jarní cibulky nakrájíme na kolečka. Edamame uvaříme dle návodu a vyloupeme. Vše vložíme do misky a dobře promícháme, aby zelenina byla rovnoměrně rozložená.
  • Kešu lehce opražíme na pánvi (Od kešu na rozpálené pánvi neodcházejte, ořechy se praží velmi rychle a mohly by se Vám vmžiku spálit, proto je několikrát během pražení vařečkou promíchejte.).
  • Nudle uvaříme, scedíme je a zalijeme studenou vodou, abychom je zchladili a zastavili tak proces vaření. Pak je přidáme do misky s dresingem. Vše dobře promícháme, aby dresing nudle hezky obalil. Poté k nudlím přisypeme promíchanou zeleninu a opražené kešu ořechy. Vše dobře promícháme.
  • Koriandr omyjeme, otrháme listy a lehce je pokrájíme. Pak jimi posypeme salát a na závěr jej dozdobíme sezamovými semínky.

Poznámky

Tip: Chcete-li dosáhnout více krémovité konzistence dressingu, můžete do něj přidat 1 velkou lžíci pasty tahini nebo burákového másla.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod, Salát
Kuchyně: Asie, Japonsko
Klíčová slova: Asijská kuchyně, nudle, pohanka, Saláty

Mnoho dalších receptů, které jsme si přivezli z naší cesty po Japonsku obohacené o mnoho zajímavých poznatků naleznete v naší druhé cestovatelské kuchařce. Recepty jsou doplněny o vyprávění o zemi, místní kuchyni a zajímavostech, které jsme se zde díky naší japonské kamarádce Chie dozvěděli. V knize také najdete vyprávění a recepty z dalších 8 zemí. Chceš se na ní kouknout? Knikni ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena