Jako první si odvážíme všechny suroviny. Budeme z nich totiž zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly. Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrolíme droždí, které v tekutině rozmícháme. Nyní přidáme 3 lžíce hladké mouky a opět promícháme tak, aby nám vzniklo hustější těstíčko, které setřeme ze stěn hrnečku a na dnu jej hezky uhladíme. Poté necháme 15 minut vzejít kvásek.
Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začneme zadělávat kynuté těsto. Obě mouky promícháme a poté je prosejeme do velké mísy. Uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj mléko, vyklepneme vejce a přidáme vzešlý kvásek. Na okraj „kráteru“ nasypeme sůl a poklademe na kousky nakrájené máslo. Nyní vše promícháme vařečkou, aby se suroviny lehce spojily.
Lněná, sezamová a slunečnicová semínka promícháme a pak je vsypeme do misky k předdělanému těstu. Opět promícháme, vysypeme na pracovní plochu a ručně zpracujeme v hezky hladké a kompaktní těsto (Těsto vám může během zpracování zpočátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a chléb by pak nebyl dostatečně vláčný. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vámi po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůžesi lehce ruce potřít olejem.). Vypracované těsto přikryjeme utěrkou anecháme jej v míse kynout 1 hodinu.
Vykynuté těsto vyválíme do obdélníkového tvaru a kratší stranou jej srolujeme do válečku. Srolované těsto vložíme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané obdélníkové formy na chlebíček a necháme jej ještě 45 minut kynout.
Troubu dáme předehřívat na 230 °C.
Vykynutý chlebíček pomažeme máslem a pečeme jej 15 minut na 230 °C. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme jej ještě dalších 15 minut.
Upečený toustový chléb necháme vychladnout a poté si jej dopřejeme ke snídani namazaný máslem a posypaný solí nebo obložený čímkoliv máte rádi.