TOUSTOVÝ SEMÍNKOVÝ CHLÉB

7.2K

Toustový chléb je naše láska. Je ikonou tohoto blogu a stálicí naší nedělní snídaně. Připomíná mi naše cesty po Pacifiku a je mi tak krásnou vzpomínkou na líná rána v cizině. Samozřejmě nedám dopustit na klasickou „bílou“ variantu (Recept najedete TADY a TADY). Miluji i dětské verze na špaldový a celozrnný chléb z naší snídaňové kuchařky (Kuchařka TADY). Dnes bych však chtěla přijít s něčím novým. S jednoduchým chlebem z droždí, který může být další variantou, kterou ozvláštníte svoji snídani.

Dejte mi vědět, jak vám zachutnal.

5 hvězdiček 2 recenze

TOUSTOVÝ SEMÍNKOVÝ CHLÉB

Porce 1 velký nebo 2 malé chleby
Příprava 3 hours

Co budete potřebovat

  • 550 g hladké mouky
  • 180 g špaldové celozrnné mouky
  • 80 g lněných semínek
  • 20 g černých sezamových semínek
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 500 ml mléka
  • 1 vejce
  • 80 g másla
  • 10 g cukru
  • 7 g soli
  • 30 g čerstvého droždí

Postup

  • Jako první si odvážíme všechny suroviny. Budeme z nich totiž zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly. Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrolíme droždí, které v tekutině rozmícháme. Nyní přidáme 3 lžíce hladké mouky a opět promícháme tak, aby nám vzniklo hustější těstíčko, které setřeme ze stěn hrnečku a na dnu jej hezky uhladíme. Poté necháme 15 minut vzejít kvásek.
  • Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začneme zadělávat kynuté těsto. Obě mouky promícháme a poté je prosejeme do velké mísy. Uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj mléko, vyklepneme vejce a přidáme vzešlý kvásek. Na okraj „kráteru“ nasypeme sůl a poklademe na kousky nakrájené máslo. Nyní vše promícháme vařečkou, aby se suroviny lehce spojily.
  • Lněná, sezamová a slunečnicová semínka promícháme a pak je vsypeme do misky k předdělanému těstu. Opět promícháme, vysypeme na pracovní plochu a ručně zpracujeme v hezky hladké a kompaktní těsto (Těsto vám může během zpracování zpočátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a chléb by pak nebyl dostatečně vláčný. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vámi po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůžesi lehce ruce potřít olejem.). Vypracované těsto přikryjeme utěrkou anecháme jej v míse kynout 1 hodinu.
  • Vykynuté těsto vyválíme do obdélníkového tvaru a kratší stranou jej srolujeme do válečku. Srolované těsto vložíme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané obdélníkové formy na chlebíček a necháme jej ještě 45 minut kynout.
  • Troubu dáme předehřívat na 230 °C.
  • Vykynutý chlebíček pomažeme máslem a pečeme jej 15 minut na 230 °C. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme jej ještě dalších 15 minut.
  • Upečený toustový chléb necháme vychladnout a poté si jej dopřejeme ke snídani namazaný máslem a posypaný solí nebo obložený čímkoliv máte rádi.
Autor: Markéta
Chod: Snídaně
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Chléb, Kynuté těsto, PEČIVO, Snídaně

Zapojte se do konverzace

  1. Sandra says:

    5 stars
    Naprosto skvělý tousťák🤩 Vždy jsem dělala váš světlý….ale tenhle mi asi chutná ještě víc. Vždycky dělám dva menší a krásně nám doma vystačí na celý týden. Díky vám jsem se i naučila pracovat s kynutým těstem a droždím, když byl Covid. Teď pokaždé, když máte nějaký nový recept, tak z toho těžím, že už vím jak na to ☺️ konečně mám recept, kde můžu zpracovat různá semínka, s tím jsem vždycky měla problém ❤️

  2. 5 stars
    Skvělý recept! Dobrý recept na chléb není jen tak. Píšu si k velmi oblíbeným! Děkuji! 🙂

    1. Markéta Author says:

      Moc děkujeme! Vážíme si toho!

  3. Vlaďka says:

    Dobrý den, vždy tápu… stupně trouby jsou pro horkovzduch nebo “nahoře-dole”? Děkuji.

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den,
      nejraději používám horkovzduch, proto jsou recepty koncipované právě na něj. Když používám jiný program je to v receptu napsáno.

  4. Markéta says:

    Díky za recept. Dá se prosím místo špaldové použít žitná celozrná hladká mouka? Děkuji.

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den, žitnou bych raději nepoužívala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena