Nyní si dáme vařit těstoviny. Ty uvaříme ve vroucí osolené vodě, dle návodu na obalu, podle zvoleného typu těstovin.
Ve větší pánvi rozpálíme máslo s trochou oleje (Máslo má tendenci se při vyšších teplotách připalovat, když k němu přidáme trochu oleje, nebude to mít už tak jednoduché.).Když je pánev hezky teplá, necháme na ní zesklovatět cibulku. Pak v pánvilehce orestujeme česnek. Následně připravený základ zalijeme vodkou a nechámesměs pěkně provařit. Alespoň tedy 3 minuty.
Nyní do směsi přidáme protlak, rajčata a dle chuti sůl a pepř. Vše dobře promícháme a necháme 7 minut vařit.
Když jsou těstoviny hotové, scedíme je. Vodu z nich, ale nevylejte! Část nalijte do omáčky, aby měla hezky krémovou konzistenci. Stačí zhruba 150 ml. Omáčku poté umixujte dohladka a vrátíme zpět do pánve. Přidáme polovinu parmezánu a necháme je v omáčce rozpustit. Nakonec do hladké omáčky nalijeme smetanu, zamícháme ji a na závěr přimícháme i scezené těstoviny.
Pasta alla vodka podáváme ještě teplé, dozdobené zbylým parmezánem a případně čerstvými bylinkami.
Poznámky
Čím si pokrm ozvláštnit?V létě při přebytku rajčat můžete konzervu rajčat vyměnit za čerstvá sluncem provoněná rajská jablka. Výjimečný šmrnc dáte také pokrmu, pokud do něj zamícháte trochu sušených rajčat a ještě lépe jej pozvednete, když přidáte čerstvé bylinky, jako je oregano či tymián. Máte-li rádi pálivé, přidejte trochu chilli vloček nebo tabasca.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: USA
Klíčová slova: pasta, Rajčata, snadno a rychle, těstoviny