PASTA ALLA VODKA

7.8K

Pasta alla VODKA? Ano, opravdu čtete správně! Dnes Vás vítám u receptu, ve kterém budeme používat vodku. Někteří se v tomto momentu možná leknou, někteří zajásají. Já jsem při prvním setkání s tímto pokrmem patřila do první z možností. Hned poté, co jsem pasta alla vodka ochutnala, jsem se přehoupla do skupiny druhé. Až tento recept ochutnáte, určitě se také zařadíte mezi jásavce!

Pasta alla vodka. O to je?

Pasta alla vodka jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou, u jejich přípravy se používá vodka, lihovina vyráběná z obilí, brambor nebo melasy. Právě vodka dává omáčce ten správný říz, který si zamilujete. Ale nebojte! Omáčka je současně zjemněná trochou smetany, díky čemuž je chuťově dokonale vyvážená, lehce zahuštěná a těstoviny pak proto krásně obalené.

V restauracích se s tímto pokrmem setkáte za použití penne těstovin, a tak je to také správně. Já se vám však musím k něčemu přiznat. Nemám ráda penne, a proto jsem v tomto receptu použila námi oblíbené fusilli. Je jen na vás, jakou cestou půjdete. Já byla tentokrát rebel a těstoviny v tomto párty pokrmu obměnila!

A proč jim vlastně říkám párty pokrm? Pasta alla vodka totiž nepochází přímo z Itálie, jak by se zprvu mohlo zdát. Tyto těstoviny mají sice italského ducha, ale typické jsou pro Spojené státy Americké! Byly zde vymyšleny v 80. letech 20. století jako jídlo podávané v klubech ve večerních hodinách. Není totiž lepší rychlovka před probdělou nocí, než je pasta alla vodka.

PASTA ALLA VODKA

Porce 4 porce
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

  • 400 g těstovin druh je na vás
  • 30 g másla
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml vodky
  • 60 g rajského protlaku
  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 80 g parmezánu
  • 150 ml smetany na šlehání 31%

Postup

  • Začneme přípravou zeleniny. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Česnek prolisujeme. Parmezán nastrouháme najemno.
  • Nyní si dáme vařit těstoviny. Ty uvaříme ve vroucí osolené vodě, dle návodu na obalu, podle zvoleného typu těstovin.
  • Ve větší pánvi rozpálíme máslo s trochou oleje (Máslo má tendenci se při vyšších teplotách připalovat, když k němu přidáme trochu oleje, nebude to mít už tak jednoduché.).Když je pánev hezky teplá, necháme na ní zesklovatět cibulku. Pak v pánvilehce orestujeme česnek. Následně připravený základ zalijeme vodkou a nechámesměs pěkně provařit. Alespoň tedy 3 minuty.
  • Nyní do směsi přidáme protlak, rajčata a dle chuti sůl a pepř. Vše dobře promícháme a necháme 7 minut vařit.
  • Když jsou těstoviny hotové, scedíme je. Vodu z nich, ale nevylejte! Část nalijte do omáčky, aby měla hezky krémovou konzistenci. Stačí zhruba 150 ml. Omáčku poté umixujte dohladka a vrátíme zpět do pánve. Přidáme polovinu parmezánu a necháme je v omáčce rozpustit. Nakonec do hladké omáčky nalijeme smetanu, zamícháme ji a na závěr přimícháme i scezené těstoviny.
  • Pasta alla vodka podáváme ještě teplé, dozdobené zbylým parmezánem a případně čerstvými bylinkami.

Poznámky

Čím si pokrm ozvláštnit?
V létě při přebytku rajčat můžete konzervu rajčat vyměnit za čerstvá sluncem provoněná rajská jablka. Výjimečný šmrnc dáte také pokrmu, pokud do něj zamícháte trochu sušených rajčat a ještě lépe jej pozvednete, když přidáte čerstvé bylinky, jako je oregano či tymián. Máte-li rádi pálivé, přidejte trochu chilli vloček nebo tabasca.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: USA
Klíčová slova: pasta, Rajčata, snadno a rychle, těstoviny

Chceš vědět více o USA a její kuchyni?

Mnoho dalších receptů, které jsme si přivezli z naší cesty po New Yorku naleznete v naší první cestovatelské kuchařce. Recepty jsou doplněny o vyprávění o zemi, místní kuchyni a zajímavostech. V knize také najdete vyprávění a recepty z dalších 18 zemí. Chceš se na ní kouknout? Knikni ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena