Mouku promícháme s cukrem a poté ji přes sítko prosejeme do misky. Uprostřed uděláme důlek, kam vložíme žloutky a nastrouháme kůru z citrónu. Dále přidáme na kousky nakrájené máslo a vše zpracujeme v hladké kompaktní těsto, které necháme odpočinout alespoň 1 hodinu v lednici, nejlépe však do druhého dne.
Nyní si připravíme formičky (Sama mám nejraději, když mohu připravit různé tvary, vždy však myslete na to, aby byly přibližně stejně velké a dobře se tak pekly. Když budou mít formičky rozdílnou velikost, těsto v nich se bude péct rozdílně dlouho.). Vybrané formičky nijak nevymazáváme, pouze je rozmístíme na plech.
Uleželé těsto vyndáme z lednice a rozdělíme jej na menší části dle velikosti formiček (Při použití námi zvolených forem vyšlo těsto na 25 dílků.).
Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
Každý dílek těsta rovnoměrně vtlačíme do přichystaných forem. Ty opět pokládáme na plech a když jsou všechny hotové, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C, kde je pečeme zhruba 20 - 30 minut (dle velikosti košíčku i déle).
Upečené, ještě teplé košíčky vyklopíme z formiček, a necháme je zcela vychladnout. Pak je plníme krémem a ovocem, nebo uchováme v krabici na chladném místě na později.
Poznámky
Tip: Kdyby se Vám náhodou některý z korpusků v krabici rozpadl, nezoufejte, rozdrolte jej do skleničky, přidejte slabou vrstvu džemu, vyšlehanou smetanu a ovoce a rázem máte skvělý dezert do skleničky. Pokud máte navíc na skleničku víčko, můžete si tento dezert užít v i práci.