KORPUSKY

4.5K

Venku je horko, ovoce dozrává, a i přestože slunce šponuje letní teploty na maximum, já bych si dala nějaký chutný dezert. Tyto chvíle se mi však nechce trávit příliš času v kuchyni a představa rozpálené trouby, ze které bych moučník vytáhla, mě snad i děsí. I pro tuto chvíli mám však řešení.

V poslední době mě velmi často honí mlsná a věřím, že v tom nejsem sama. Vymýšlet však každý den nový dezert a patlat se s ním v horkých dnech v kuchyni se mi příliš nechce. Proto v tyto dny vsázím na rychlovky, u kterých strávím čas pouhým zdobením. V jeden den totiž napeču velké množství košíčků, po kterých sáhnu kdykoliv mám chuť. Pak je pouze naplním čerstvým krémem a ovocem. Korpusky mi totiž v chladnu vydrží klidně celé léto a já mám tak vystaráno nejen když jsem zaneprázdněná jinými povinnostmi, ale třeba i v situacích, kdy mi nečekaně přijde návštěva. Věřím, že i vy tento jednoduchý, rychlý a velmi snadný recept oceníte.

Jak košíčky uchovat?

Pokud chcete košíčky uchovat na delší dobu, nechte je zcela vychladnout a poté je naskládejte do papírové krabice vyložené ubrousky nebo do dobře uzavíratelné dózy, a v chladnu (V lednici nebo ve spíži, kde je i v létě chladno.) je nechte do chvíle, kdy je budete potřebovat. Dobře uchované vydrží i 2 měsíce. Košíčky postupně odebírám a plním vždy když potřebuji.

Čím košíčky plnit?

Sázkou na jistotu je vyšlehaná smetana a čerstvé ovoce ze zahrádky. Pokud máte více času, můžete ovoce nahoře polít želé. Nebojte se zdobit i mátou, ta je v dezertech velmi osvěžující. Z krémů můžete použít i mascarpone + smetana nebo tvaroh + smetana. Skvělá je i pařížská šlehačka (Například v receptu ZDE). Do košíčků můžete dát i samotné ovoce či rozvar z něj. V Argentině by tyto košíčky určitě naplnili dulce de leche (Recept ZDE), ale skvělé může být i lemon curd. Pokud máte více času pohrajte si s pudinkovým, máslovým či bílkovým krémem. Skvělý je i krém z karamelového salka.

KORPUSKY

Porce 25 košíčků
Příprava 15 minutes
Doba pečení 30 minutes
1 hour

Co budete potřebovat

  • 230 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 180 g másla
  • 2 ks žloutky
  • kůra z chemicky neošetřeného citrónu

Postup

  • Mouku promícháme s cukrem a poté ji přes sítko prosejeme do misky. Uprostřed uděláme důlek, kam vložíme žloutky a nastrouháme kůru z citrónu. Dále přidáme na kousky nakrájené máslo a vše zpracujeme v hladké kompaktní těsto, které necháme odpočinout alespoň 1 hodinu v lednici, nejlépe však do druhého dne.
  • Nyní si připravíme formičky (Sama mám nejraději, když mohu připravit různé tvary, vždy však myslete na to, aby byly přibližně stejně velké a dobře se tak pekly. Když budou mít formičky rozdílnou velikost, těsto v nich se bude péct rozdílně dlouho.). Vybrané formičky nijak nevymazáváme, pouze je rozmístíme na plech.
  • Uleželé těsto vyndáme z lednice a rozdělíme jej na menší části dle velikosti formiček (Při použití námi zvolených forem vyšlo těsto na 25 dílků.).
  • Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • Každý dílek těsta rovnoměrně vtlačíme do přichystaných forem. Ty opět pokládáme na plech a když jsou všechny hotové, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C, kde je pečeme zhruba 20 – 30 minut (dle velikosti košíčku i déle).
  • Upečené, ještě teplé košíčky vyklopíme z formiček, a necháme je zcela vychladnout. Pak je plníme krémem a ovocem, nebo uchováme v krabici na chladném místě na později.

Poznámky

Tip: Kdyby se Vám náhodou některý z korpusků v krabici rozpadl, nezoufejte, rozdrolte jej do skleničky, přidejte slabou vrstvu džemu, vyšlehanou smetanu a ovoce a rázem máte skvělý dezert do skleničky. Pokud máte navíc na skleničku víčko, můžete si tento dezert užít v i práci.
Autor: Markéta
Chod: Cukroví, Dezert
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: léto, snadno a rychle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena