Připravená rajčata přepůlíme tak, aby po rozříznutí byly co nejnižší. Pokud tedy máme soudkový tvar rajčete, krájíme ho od bubáka ke špičce tak, abychom překrojili jeho delší stranu (viz fotopostup). Těm rajčatům, která jsou velká a mají velkého bubáka, tuto tvrdou část vykrojíme.
Perforovaný plech pomažeme olivovým olejem a rajčata na něj poskládáme rozřízlou částí směrem nahoru (Pro sušení v troubě je nejlepší použít perforovaný plech, pokud ho nemáte, je lepší je sušit přímo na mřížce, než na klasickém plechu. Na klasickém plechu to trvá poměrně dlouho, na mřížce však ta nejmenší rajčata začnou po ztracení objemu propadávat.)
Přichystaná rajčata lehce posolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu.
Plech vložíme do trouba a rajčata sušíme na program sušení (90 °C) nebo na horkovzduch při 90 °C. Troubu jednou za čas vyvětráme a vytřeme utěrkou (Nejlépe každých 30 minut. Čím častěji a čím lépe troubu vytřete, tím rychleji budou rajčata hotová. Pokud rajčata sušíte na klasickém plechu, je dobré je každé 3 hodiny obrátit.). Takto rajčata sušíme několik hodin, dle jejich druhu a velikosti (Nám vychází u velkých rajčat 12 hodin, u malých 5 hodin. Různě velká rajčata můžete sušit společně, malým to pak ale trvá déle a je vhodné je vytáhnout dříve.).
Na naložení:
Sklenice, do kterých budeme rajčata nakládat dobře vymyjeme, vysušíme a nejlépe ještě sterilizujeme v troubě vyhřáté na 100 °C. To samé provedeme i s víčky.
Sušená rajčata, oříšky a kapary rozdělíme každé na tři porce. Do sklenice nasypeme první část rajčat a přisypeme část piniových oříšků a kapar. Následně nasypeme druhou část rajčat, piniových oříšků a kapar, a nakonec i třetí část rajčat oříšků a kapar.
Oba oleje promícháme a sklenici jím zcela zalijeme.
Sklenice dobře uzavřeme víčkem a uchováváme v chladné spíži nebo v lednici (V lednici se vám zakalí, nelekejte se toho, olivový olej to dělá, po vyndání při pokojové teplotě opět „roztaje.).
Autor: Markéta
Chod: Ostatní
Kuchyně: Itálie
Klíčová slova: Dochucovadla, jedlé dárky, léto, Rady do kuchyně, Tipy, Zásoby