SUŠENÁ RAJČATA

2K

Sezóna rajčat je pomalu u konce a já mám pro vás jeden tip, jak hojnou úrodu zpracovat. Rajčata se u nás jedí ve velkém. Milujeme je čerstvá na chléb, tepelně upravená do různých pokrmů a vždy když jich je dostatek, snažíme se je zpracovat tak, abychom se jimi dostatečně nazásobili na dobu, kdy již zahrádka nerodí. Připravujeme tedy dostatek suga až bude chuť na pizzu, domácího kečupu pro děti a sušených rajčat na doladění nejrůznějších pokrmů. Obzvláště na sušených rajčatech jsme se stali poslední léta závislí. Věřím, že v tom nejsme sami. Dnes vám proto přináším návod, jak je doma připravit.

JAK NA TO

Když jsem se sušením rajčat začala, poměrně dlouho jsem vychytávala jejich chuť. Zkoušela jsem různé druhy, abych přišla na ty, která mi chutnají nejvíce a zkoušela je sušit různými způsoby při různých teplotách. Díky tomu jsem zjistila že:

  • jsou vhodná jen opravdu zralá, sluncem provoněná rajčata,
  • sušit se dají snad všechna rajčata, nejlepší jsou ale ta, která mají tlustější stěnu a méně vodnatého vnitřku se semínky, současně jsou také nejlepší ta, která mají soudkový tvar,
  • čím více a čím větší rajčata jsou, tím déle se suší,
  • nejlépe se rajčata suší v troubě, kterou čas od času vyvětráme (Do naší sušičky se mi rajčata po rozkrojení nevejdou, jsou stále vysoká a sušička nejde zavřít tak, aby se dobře rajčata usušila, proto raději využívám troubu.),
  • s kořením se to nesmí přehnat, zejména pepř totiž se sušením získává na intenzitě,
  • když rajčata přesušíte a budou tvrdá, ničemu to nevadí, před použitím je pak stačí poprášit vodou, oni změknou.
  • domácí sušená rajčata jsou ta nejlepší, která jsem kdy jedla.

VYPATÍ SE TO VŮBEC?

Jen co jsem na Instagramu začala ukazovat, že již několikátý den doma suším rajčata, abych si udělala dostatečnou zásobu, přicházely dotazy, zda se to vůbec finančně vyplatí. Jak to tedy je?

Zda se sušení rajčat finančně vyplatí je otázka, na kterou se špatně odpovídá. Záleží totiž na tom, zda upřednostňujete kvalitu před cenou, zda máte rajčata vlastní nebo kupovaná a také na tom, jakou spotřebu má vaše trouba. V různých obchodech se totiž můžete setkat se sušenými rajčaty v různých finančních relacích. Když tyto faktory zhodnotím, je za mě odpověď ano. Vyplatí. I ta nejdražší rajčata z obchodu se těm domácím totiž nemohou vyrovnat a když máte rajčata svá a troubu dobré spotřeby, je odpověď jednoznačná.

U nás vychází při všech propočtech 150 g sušených rajčat na 25 Kč.

NA CO JE POUŽÍT

Sušená rajčata milujeme! Mají krásně sladkou, a přitom lehce pikantní chuť, dlouho vydrží a dají se využít snad do všeho. Můžete je uchovávat v dóze jen tak usušené nebo je naložit do oleje a vychutnat si je o něco vláčnější.

Nejen že se skvěle hodí jako jedlý dárek, určitě si je oblíbíte i jen tak samotné k sýrům, na obložených chléb, na topinku, na chlebíčky, na jednohubky, do pomazánek, hummusů, do těstovinových omáček, do rizota, do zapečených těstovin i brambor a batátů, do masových rolád, do kuskusu, do čerstvých i těstovinových salátů, prostě všude!

SUŠENÁ RAJČATA

Porce 120 g
Příprava 15 minut
Doba pečení 12 hodiny

Co budete potřebovat

Na nasušení:

  • 2 kg rajčat
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžička pepře
  • olivový olej

Na naložení

  • 80 ml olivového oleje
  • 80 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 10 g piniových oříšků
  • 10 g kapar

Postup

Sušení:

  • Rajčata omyjeme a dobře osušíme.
  • Připravená rajčata přepůlíme tak, aby po rozříznutí byly co nejnižší. Pokud tedy máme soudkový tvar rajčete, krájíme ho od bubáka ke špičce tak, abychom překrojili jeho delší stranu (viz fotopostup). Těm rajčatům, která jsou velká a mají velkého bubáka, tuto tvrdou část vykrojíme.
  • Perforovaný plech pomažeme olivovým olejem a rajčata na něj poskládáme rozřízlou částí směrem nahoru (Pro sušení v troubě je nejlepší použít perforovaný plech, pokud ho nemáte, je lepší je sušit přímo na mřížce, než na klasickém plechu. Na klasickém plechu to trvá poměrně dlouho, na mřížce však ta nejmenší rajčata začnou po ztracení objemu propadávat.)
  • Přichystaná rajčata lehce posolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu.
  • Plech vložíme do trouba a rajčata sušíme na program sušení (90 °C) nebo na horkovzduch při 90 °C. Troubu jednou za čas vyvětráme a vytřeme utěrkou (Nejlépe každých 30 minut. Čím častěji a čím lépe troubu vytřete, tím rychleji budou rajčata hotová. Pokud rajčata sušíte na klasickém plechu, je dobré je každé 3 hodiny obrátit.). Takto rajčata sušíme několik hodin, dle jejich druhu a velikosti (Nám vychází u velkých rajčat 12 hodin, u malých 5 hodin. Různě velká rajčata můžete sušit společně, malým to pak ale trvá déle a je vhodné je vytáhnout dříve.).

Na naložení:

  • Sklenice, do kterých budeme rajčata nakládat dobře vymyjeme, vysušíme a nejlépe ještě sterilizujeme v troubě vyhřáté na 100 °C. To samé provedeme i s víčky.
  • Sušená rajčata, oříšky a kapary rozdělíme každé na tři porce. Do sklenice nasypeme první část rajčat a přisypeme část piniových oříšků a kapar. Následně nasypeme druhou část rajčat, piniových oříšků a kapar, a nakonec i třetí část rajčat oříšků a kapar.
  • Oba oleje promícháme a sklenici jím zcela zalijeme.
  • Sklenice dobře uzavřeme víčkem a uchováváme v chladné spíži nebo v lednici (V lednici se vám zakalí, nelekejte se toho, olivový olej to dělá, po vyndání při pokojové teplotě opět „roztaje.).
Autor: Markéta
Chod: Ostatní
Kuchyně: Itálie
Klíčová slova: Dochucovadla, jedlé dárky, léto, Rady do kuchyně, Tipy, Zásoby

Mnoho dalších receptů, které jsme si přivezli z naší cesty po Itálii najdete v naší druhé cestovatelské kuchařce. Recepty jsou doplněny o vyprávění o zemi, místní kuchyni a zajímavostech s cestou spojených. V knize také najdete vyprávěním a recepty z dalších 8 zemí. Chceš se na ní kouknout? Knikni ZDE

Malá rajčata postupem času…. po 1 hodině, po 3 hodinách, po 5 hodinách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena