Na pracovní plochu položíme čistou utěrku a nastrouhanou cuketu na ni rovnoměrně rozprostřeme. Cuketu lehce posolíme a spolu s utěrkou přemístíme do cedníku s miskou. Takto ji necháme 10 minut odpočinout (Díky soli cuketa pustí přebytečnou vodu a chlebíček pak bude více vzdušný a nakypřený.).
Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
Čokoládu nakrájíme na menší kousky.
Do velké mísy vyklepneme vejce, přisypeme cukr a přilijeme olej. Vše pečlivě promícháme.
Mouku promícháme s kypřicím práškem a skořicí, a pak ji prosejeme do misky k ostatním surovinám. Vše opět promícháme.
Odleželou cuketu vymačkáme od přebytečné vody a spolu s nastrouhanou citrónovou kůrou a nakrájenou čokoládou ji vmícháme do směsi.
Těsto vlijeme do formy a rovnoměrně jej rozprostřeme.
Pečeme při 180 °C zhruba 50 minut (Pokud Vám během pečení připadá, že je povrch chlebíčku příliš tmavý, přikryjte jej alobalem a nechte dále péct.).
Poznámky
Upozornění: Množství cukru v receptu si upravte dle vlastních potřeb.S Františkem rádi v receptech používáme hořké čokolády (80 % a více procent) a stejně tak jsme učinili i zde. Aby byl recept tak akorát sladký, udělali jsme těsto sladší než obvykle. Pokud budete používat čokoládu mléčnou, raději bych 150 g cukru v receptu ponížila dle chuti. Pokud čokoládu z receptu zcela vynecháte, též bych cukr ubrala.