CUKETOVÝ CHLEBÍČEK S ČOKOLÁDOU

3.5K

A je to tady zase! Opět přichází období, kdy si od našich ze zahrádky pravidelně odnáším plným košík cuket. Doma pak vymýšlím nové možnosti, kde tuto zeleninu zužitkovat a každý rok se tak popasuji s něčím novým. Cuketa nabízí nespočet variant a je skvělé, že právě ona patří mezi ty plodiny, které lze využít ve slané i sladké kuchyni. No nemám pravdu? Sladká cuketová buchta je v tomto období pravidelně na našem stole a já bych Vám tak ráda pro dnešek přinesla její novou obměnu: cuketový chlebíček s pořádnou dávkou čokolády.

Tak dobrou chuť!

CUKETOVÝ CHLEBÍČEK S ČOKOLÁDOU

Příprava 30 minutes
Doba pečení 50 minutes

Co budete potřebovat

  • 450 g cukety
  • 150 g čokolády nejlépe hořká 80% a více
  • 3 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 ml řepkového oleje
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 1 lžička skořice
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu.

Postup

  • Cuketu omyjeme a poté ji nastrouháme nahrubo.
  • Na pracovní plochu položíme čistou utěrku a nastrouhanou cuketu na ni rovnoměrně rozprostřeme. Cuketu lehce posolíme a spolu s utěrkou přemístíme do cedníku s miskou. Takto ji necháme 10 minut odpočinout (Díky soli cuketa pustí přebytečnou vodu a chlebíček pak bude více vzdušný a nakypřený.).
  • Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  • Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • Čokoládu nakrájíme na menší kousky.
  • Do velké mísy vyklepneme vejce, přisypeme cukr a přilijeme olej. Vše pečlivě promícháme.
  • Mouku promícháme s kypřicím práškem a skořicí, a pak ji prosejeme do misky k ostatním surovinám.  Vše opět promícháme.
  • Odleželou cuketu vymačkáme od přebytečné vody a spolu s nastrouhanou citrónovou kůrou a nakrájenou čokoládou ji vmícháme do směsi.
  • Těsto vlijeme do formy a rovnoměrně jej rozprostřeme.
  • Pečeme při 180 °C zhruba 50 minut (Pokud Vám během pečení připadá, že je povrch chlebíčku příliš tmavý, přikryjte jej alobalem a nechte dále péct.).

Poznámky

Upozornění: Množství cukru v receptu si upravte dle vlastních potřeb.
S Františkem rádi v receptech používáme hořké čokolády (80 % a více procent) a stejně tak jsme učinili i zde. Aby byl recept tak akorát sladký, udělali jsme těsto sladší než obvykle.  Pokud budete používat čokoládu mléčnou, raději bych 150 g cukru v receptu ponížila dle chuti. Pokud čokoládu z receptu zcela vynecháte, též bych cukr ubrala. 
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Chlebíček, Cuketa, Lehký dezert

Zapojte se do konverzace

  1. Dobry den, prosim na aky rozmer formy je recept ? Mam ich viacero velkosti a chcela by som aby bol taky pekny vysoky ako je na fotke 🙂

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den,

      použila jsem formu na 450 g chléb. Rozměry má 20 cm délka x 10 cm šířka x 7 cm výška.

      Přeji ať se vydaří. Hezký zbytek dne
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena