Mozzarelly vyndáme z obalu a papírovou utěrkou je dobře osušíme.
Nyní si připravíme trojobal. Do jedné misky nebo hlubokého talíře nasypeme mouku. Do druhé vyklepneme vejce, přilijeme mléko, přisypeme koření, pepř a sůl a vidličkou vše dobře rozkvedláme. Do třetí vysypeme panko strouhanku. Sýrové kuličky postupně obalíme ve všech třech talířích. Nejprve v mouce, poté ve vejcích a na závěr v panko strouhance.
Obalené kuličky poskládáme na tácek a na minimálně 2 hodiny vložíme do mrazáku.
Než mozzarelly zmrznou, připravíme si omáčku. Rajčata omyjeme, očistíme a rozložíme na plech s vyšším okrajem. Přidáme očištěné stroužky česneku, rozmarýn a tymián a vše pokapeme olejem (Bylinky pěkně zasuňte mezi rajčata, nebo i pod ně, na vrchu sice budou vypadat hezky, ale zčernají a pokrm moc neprovoní.). Takto směs vložíme do trouby a pečeme při 180 °C zhruba 30 minut.
Když jsou rajčata hezky měkká, očistíme cibuli. Ve větší pánvi rozpálíme olej a cibuli na ní necháme lehce zezlátnout. Přidáme pečená rajčata s česnekem. Bylinky vyjmeme. Vše chvíli povaříme, přidáme vodu a pak dochutíme solí a pepřem. Směs necháme ještě 10 minut probublávat.
Nyní přistoupíme ke smažení. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a obalené sýry do něj jeden po druhé rovnou z mrazničky vložíme (Smažíme velké množství sýru, a proto jej bude lepší smažit ve více dávkách. Záleží na tom, jak velký máte hrnec. Pokud smažíte ve více dávkách, nechce kuličky, které se do hrnce nevešly mezitím v mrazáku.). Smažíme dozlatova. Trvá to zhruba 3-4 minuty a promícháváme až nejdříve po 1 minutě smažení, abychom nenarušili obal a sýr pak nevytekl.
Usmažené mozzarelly vyndáme podběrákem na papírovou utěrku a necháme chvilku okapat.
Uvařenou omáčku dohladka rozmixujeme a propasírujeme přes sítko. Podáváme ji ke smažené mozzarelle.
Poznámky
Tip: Omáčka z pečených rajčat je rychlá a velmi dobrá. Hodí se nejen ke smažené mozzarelle, ale i k těstovinám. Dá se i dobře sterilizovat a uchovat na zimu. Večeři pak máte raz dva.