SMAŽENÁ MOZZARELLA S OMÁČKOU Z PEČENÝCH RAJČAT

1.9K

Kdybyste se mě zeptali, jaké jé mé nejoblíbenější jídlo z dětství, neváhala bych a odpověděla: smažený sýr!

Snad žádná rodinná oslava se neobejde bez vzpomínky na to, jak byl můj výběr z menu restaurací pokaždé stejný. Jo, každý rok si ze mě bratranci utahují! Byla jsem malá a smažák jsem fakt milovala. Byl pro mě speciálním pokrmem, který jsem dostala jen v restauracích, a tak jsme příliš často nechodili. Nebo rozhodně ne tak často, jako je tomu nyní. I nyní si ho ráda čas od času dám a budu ráda když alespoň jedna variace na něj se objeví i tady na blogu. Máte-li to podobně, nebo třeba i stejně. Věřím, že Vás tato moje italská variace na český smažák osloví. 

Jaká rajčata použít?

V receptu na pečená rajčata doporučuji použít cherry rajčata. Ta jsou totiž nejsladší. Pokud však máte vlastní zahrádku a na ní vypěstovaná rajčata, určitě použijte jakákoliv. Ta domácí jsou totiž sladká všechna. V obchodu raději volte cherry rajčata, nebudete pak muset pokrm přilazovat.

Na co si dát u receptu pozor?

NESPĚCHEJTE! Sýr opravdu dobře zamrazte a poté rychle usmažte. Jen díky tomu vám nevyteče! Druhou variantou je sýr obalit v trojobalu dvakrát. Efekt však není takový. Vrstva těsta je příliš velká a kuličky pak nebudou tak křupavé. Rozhodně však nevytečou! Za mě je však lepší počkat a kuličky nechat v mrazáku klidně i přes noc nebo si je připravit i několik dní dopředu.

Použijte PANKO strouhanku. Tedy japonskou strouhanku (dnes ji již seženete v každé větší večerce), která zajistí lepší křupavost i hezčí vzhled. Je totiž taková hezky rozčepýřená.

Při smažení DEJTE KULIČKÁM ČAS. Hned jak kuličky vhodíte do rozpáleného oleje, nechte je alespoň 1 minutu bez povšimnutí. Strouhanka se již lehce osmaží a sýr zafixuje. Určitě, stejně jako mě, vás bude lákat, kuličky hned po vložení do oleje promíchat, aby se neslepily, ale to je právě kámen úrazu. Mohli byste měkký obal lehce porušit a sýr by vytekl.

SMAŽENÁ MOZZARELLA S OMÁČKOU Z PEČENÝCH RAJČAT

Porce 2

Co budete potřebovat

Na kuličky:

  • 400 g malých mozzarell
  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 200 g panko strouhanky
  • 1 lžička sušených italských bylinek bazalka, tymián, oregano

Na omáčku:

  • 1 kg zralých rajčat nejlépe cherry
  • 6 stroužků česneku
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 5 větviček tymiánu
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 cibule velká
  • 150 ml vody
  • černý mletý pepř
  • sůl

Postup

  • Mozzarelly vyndáme z obalu a papírovou utěrkou je dobře osušíme.
  • Nyní si připravíme trojobal. Do jedné misky nebo hlubokého talíře nasypeme mouku. Do druhé vyklepneme vejce, přilijeme mléko, přisypeme koření, pepř a sůl a vidličkou vše dobře rozkvedláme. Do třetí vysypeme panko strouhanku. Sýrové kuličky postupně obalíme ve všech třech talířích. Nejprve v mouce, poté ve vejcích a na závěr v panko strouhance.
  • Obalené kuličky poskládáme na tácek a na minimálně 2 hodiny vložíme do mrazáku.
  • Než mozzarelly zmrznou, připravíme si omáčku. Rajčata omyjeme, očistíme a rozložíme na plech s vyšším okrajem. Přidáme očištěné stroužky česneku, rozmarýn a tymián a vše pokapeme olejem (Bylinky pěkně zasuňte mezi rajčata, nebo i pod ně, na vrchu sice budou vypadat hezky, ale zčernají a pokrm moc neprovoní.). Takto směs vložíme do trouby a pečeme při 180 °C zhruba 30 minut.
  • Když jsou rajčata hezky měkká, očistíme cibuli. Ve větší pánvi rozpálíme olej a cibuli na ní necháme lehce zezlátnout. Přidáme pečená rajčata s česnekem. Bylinky vyjmeme. Vše chvíli povaříme, přidáme vodu a pak dochutíme solí a pepřem. Směs necháme ještě 10 minut probublávat.
  • Nyní přistoupíme ke smažení. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a obalené sýry do něj jeden po druhé rovnou z mrazničky vložíme (Smažíme velké množství sýru, a proto jej bude lepší smažit ve více dávkách. Záleží na tom, jak velký máte hrnec. Pokud smažíte ve více dávkách, nechce kuličky, které se do hrnce nevešly mezitím v mrazáku.). Smažíme dozlatova. Trvá to zhruba 3-4 minuty a promícháváme až nejdříve po 1 minutě smažení, abychom nenarušili obal a sýr pak nevytekl.
  • Usmažené mozzarelly vyndáme podběrákem na papírovou utěrku a necháme chvilku okapat.
  • Uvařenou omáčku dohladka rozmixujeme a propasírujeme přes sítko. Podáváme ji ke smažené mozzarelle.

Poznámky

Tip: Omáčka z pečených rajčat je rychlá a velmi dobrá. Hodí se nejen ke smažené mozzarelle, ale i k těstovinám. Dá se i dobře sterilizovat a uchovat na zimu. Večeři pak máte raz dva.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Klíčová slova: Mozzarella, Rajčata, Smažená jídla, Sýr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena