Nejprve si připravíme formu, do které budeme karamelovou směs nalévat. Měla by to být menší hranatá forma (Například zapékací miska nebo menší plech). Tuto formu vyložíme pečicím papírem.
Než se z cukru stane karamel, zahřejeme si v menším rendlíku smetanu (Budeme ji lít do karamelu a díky tomu, že je smetana horká, nebude reakce tak bouřlivá.).
Když je karamel hezky zlatavý nalijeme do něj horkou smetanu a karamel v ní rozmícháme (Zde dejte pozor. Po nalití smetany do karamelu začne směs hodně pěnit, tak ať se neopaříte.). Mícháme do zhoustnutí.
Když je směs hezky hustá, zamícháme do ní máslo a když se rozpustí, nalijeme ji do formy, kde ji necháme do druhého dne zatuhnout.
Druhý den karamelky nakrájíme na menšíkousky a pokud chceme, můžeme některé z nich dozdobit čokoládou.