Kdo by nemiloval karamelky!
Vzpomínám na domek stojící nedaleko autobusového nádraží, kolem kterého jsem jako malá chodila. Ač nyní vypadá, že zeje prázdnotou, já si velmi dobře vybavuji ten obchůdek s potravinami, který tu býval. Při cestě ze školy jsem si tu ráda kupovala karamelky na tyčce nebo starého dobrého kamaráda Pedra. Kde ty doby jsou?… Dlouho jsem se s těmito sladkostmi v obchodech nesetkala, a tak si alespoň podobné karamelky dělám doma. Věřím, že Vám tento jednoduchý recept udělá radost, a i vy pro něj najdete místo na vánočním stole.
Karamel je jednoduchý rychlý, ale bacha na něj!
Příprava karamelu se může zdát jednoduchá a rychlá a ona taky je. Ale bacha, karamel není žádná legrace, a tak pokud nebudete dávat bedlivý pozor, můžete se nepříjemně zranit. Karamel je velmi horký, tak se nespalte a taky nespalte jeho. Karamel dokáže rychle zčernat a tím pádem zhořknout. Proto při přípravě karamelu dávejte bedlivý pozor a nikdy od něj neodcházejte. Pokud jej budete míchat, dejte pozor, ať si jej na sebe nechrstnete. Tady je opatrnost na místě!
Cukroví i jedlý dárek
Karamelky jsou skvělé nejen jako cukroví na vánoční stůl, ale pokud je hezky zabalíte, můžete jimi obdarovat i rodinu a své blízké. Zabalte je po pečicího papíru a poté po několika kusech do průhledného sáčku s mašlí. Takovým dárkem nikdo nepohrdne!
KARAMELKY
Co budete potřebovat
Na karamelky
- 300 g krupicového cukru
- 220 ml smetany 31 %
- 60 g máslo
Na dozdobení:
- 50 g hořké čokolády
Postup
- Nejprve si připravíme formu, do které budeme karamelovou směs nalévat. Měla by to být menší hranatá forma (Například zapékací miska nebo menší plech). Tuto formu vyložíme pečicím papírem.
- Nyní si uděláme karamel. Do menšího rendlíku nasypeme cukr, rozprostřeme jej po dně a dáme při střední teplotě zahřívat. Zahříváme, dokud se cukr nezačne rozpouštět a neutvoří karamel. Trvá to zhruba 5minut (Příprava karamelu se může zdát jednoduchá a také je, na druhou stranu bývá zrádná, protože se karamel dokáže rychle spálit, zčernat a tím pádem zhořknout. Proto při přípravě karamelu dávejte bedlivý pozor a nikdy od něj neodcházejte. Pokud jej budete míchat, dejte pozor, ať si jej na sebe nechrstnete. Tady je opatrnost na místě.).
- Než se z cukru stane karamel, zahřejeme si v menším rendlíku smetanu (Budeme ji lít do karamelu a díky tomu, že je smetana horká, nebude reakce tak bouřlivá.).
- Když je karamel hezky zlatavý nalijeme do něj horkou smetanu a karamel v ní rozmícháme (Zde dejte pozor. Po nalití smetany do karamelu začne směs hodně pěnit, tak ať se neopaříte.). Mícháme do zhoustnutí.
- Když je směs hezky hustá, zamícháme do ní máslo a když se rozpustí, nalijeme ji do formy, kde ji necháme do druhého dne zatuhnout.
- Druhý den karamelky nakrájíme na menšíkousky a pokud chceme, můžeme některé z nich dozdobit čokoládou.
Famozni zalezitost, sice mi priprava zabrala dost casu, ale ta chut tahnouciho se karamela je famozni, cely plech zmizel za jediny vecer a deti se uz ptaly kdy budu pect dalsi. 😀 Diky, ukladam do sve kucharky.
Tak to mám obrovskou radost! Děkuji