Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Pak je vložíme do rendlíku, přisypeme cukr, přilijeme citrónovou šťávu a vodu a dáme vařit.
Směs vaříme do změknutí, zhruba 10 minut. Když jsou jahody rozvařené, umixujeme je dohladka a odložíme stranou, aby vychladly.
Krém
Nyní si připravíme krém. Nejprve začneme zpracovávat žloutky, které musíme pro použití do krému tepelně upravit. K tomu nám pomůže vodní lázeň. Na rendlík s vodou položím ohnivzdornou nádobu (nejlépe mísu), která bude zcela kopírovat okraj kastrolku. Jakmile se voda v kastrolku začne vařit, vložím do nádoby žloutky, přisypu cukr a směs ručním mixérem šlehám tak dlouho, dokud nejsou žloutky krásně nadýchané, nenabydou na objemu a současně nedosáhnou teploty 60 °C (trvá to zhruba 10 minut).
Misku sundám z vodní lázně. K vyšlehaným žloutkům přidám mascarpone a šlehačem oba komponenty spojím do jednotného krému.
Smetanu vyšlehám dotuha a přidám ji ke krému a opět vše spojím.
Skládání pokrmu
Vše máme již připraveno a nyní můžeme tiramisu složit. Do misky vložíme jednu třetinu krému a po dně nádoby ji rovnoměrně rozprostřeme.
Polovinu piškotů po jednom namočíme v jahodovém sirupu a rovnoměrně je poskládáme po celé ploše krému. Do krému je přitom jemně zatlačíme.
Piškoty přikryjeme druhou třetinou krému. Krém opět rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše.
Druhou polovinu piškotů namočíme v jahodovém sirupu a rovnoměrně je poskládáme po celé ploše krému.
Na závěr piškoty přikryjeme zbývajícím krémem.
Dozdobeni
Lyofilizované jahody vsypeme do foodprocessoru a rozmixujeme je na jemný prach. Celé tiramisu jím poprášíme.
Jahody očistím od stopek, nakrájíme je na plátky a v širším místě jim vyřízneme véčko tak, aby vypadaly jako srdce. Takto nakrájené jahody poskládáme na povrch tiramisu.
Tiramisu necháme pár hodin, nebo nejlépe do druhého dne zatuhnout. Pak podáváme.