JAHODOVÉ TIRAMISU

4.4K

Únor je tady a s ním i zamilovaný Valentýn! Snad nikdy jsem tento svátek neměla tak ráda, jako v posledních letech. Od té doby, co mám děti, si jej užívám snad ještě více. Připravím romantickou večeři (protože náš cirkus by nikdo v romanticky vyzdobené restauraci nechtěl), koupím nějaký legrační srdíčkový dárek dětem a večer naplánuji romantický film při svíčkách. Jo, je to fajn. Není to romantika taková, jakou jsme s Františkem znali dříve, když jsme byli jenom dva, ale je to krásné zase jinak.

A co, že připravuji na valentýnské menu tentokrát? Jako předkrm zvolím řepu s kozím sýrem. Na hlavní chod nachystám pasta alla vodka a dezertem bude tento nový recept na jahodové Tiramisu. Myslím, že není romantičtější surovina, než jsou jahody! No nemám pravdu?

Italské piškoty

Pro přípravu tiramisu jsou bez pochyby potřeba cukrářské piškoty. Ty si můžete připravit doma podle našeho receptu TADY, nebo koupit v obchodě s italskými potravinami. Ale nebojte pohodlně je najdete i v každém větším obchodě.

Klasické italské piškoty se nazývají Savoiardi. Vznikly v italském regionu Piedmont v italské královské rodině Savoy, někdy kolem roku 1348. Od té doby se podle tohoto tradičního receptu v Itálii vyrábí. Přesný recept je však tajný, a tak konkrétní složení můžeme pouze odhadovat. Jisté je pouze to, že v něm vždy najdete vejce, cukr, mouku a citrón.

Zajímá vás více italských receptů? Koukněte do naší poslední kuchařky, kde jsme Itálii věnovali celou kapitolu. Kromě receptu na italské piškoty, klasické mascarpone či tradiční tiramisu, tu najdete také recept na domácí těstoviny v několika variantách, dále také tradiční lasagne, minestrone, foccaciu, hráškový krém, grissini, gnocchi s šalvějovým máslem, houbové risotto, ravioli s ricottou, janovské pesto, tradiční jihotirolský chléb chuttlelbrot, jihotirolské knedlíčky, jihotirolské ravioli a mnoho dalšího. Kuchařka k náhledu ZDE.

JAHODOVÉ TIRAMISU

Porce 4 lidi
Příprava 1 hour

Co budete potřebovat

Na jahodový sirup

  • 300 g jahod
  • 20 g krupicového cukru
  • 20 ml citrónové šťávy
  • 150 ml vody

Na krém

  • 4 žloutky
  • 80 g moučkového cukru
  • 400 g mascarpone
  • 200 ml smetany na šlehání

Na sestavení

  • 40 ks italských piškotů
  • 20 g lyofilizovaných jahod
  • 200 g jahod

Postup

Jahodový sirup

  • Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Pak je vložíme do rendlíku, přisypeme cukr, přilijeme citrónovou šťávu a vodu a dáme vařit.
  • Směs vaříme do změknutí, zhruba 10 minut. Když jsou jahody rozvařené, umixujeme je dohladka a odložíme stranou, aby vychladly.

Krém

  • Nyní si připravíme krém. Nejprve začneme zpracovávat žloutky, které musíme pro použití do krému tepelně upravit. K tomu nám pomůže vodní lázeň. Na rendlík s vodou položím ohnivzdornou nádobu (nejlépe mísu), která bude zcela kopírovat okraj kastrolku. Jakmile se voda v kastrolku začne vařit, vložím do nádoby žloutky, přisypu cukr a směs ručním mixérem šlehám tak dlouho, dokud nejsou žloutky krásně nadýchané, nenabydou na objemu a současně nedosáhnou teploty 60 °C (trvá to zhruba 10 minut).
  • Misku sundám z vodní lázně. K vyšlehaným žloutkům přidám mascarpone a šlehačem oba komponenty spojím do jednotného krému.
  • Smetanu vyšlehám dotuha a přidám ji ke krému a opět vše spojím.

Skládání pokrmu

  • Vše máme již připraveno a nyní můžeme tiramisu složit. Do misky vložíme jednu třetinu krému a po dně nádoby ji rovnoměrně rozprostřeme.
  • Polovinu piškotů po jednom namočíme v jahodovém sirupu a rovnoměrně je poskládáme po celé ploše krému. Do krému je přitom jemně zatlačíme.
  • Piškoty přikryjeme druhou třetinou krému. Krém opět rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše.
  • Druhou polovinu piškotů namočíme v jahodovém sirupu a rovnoměrně je poskládáme po celé ploše krému.
  • Na závěr piškoty přikryjeme zbývajícím krémem.

Dozdobeni

  • Lyofilizované jahody vsypeme do foodprocessoru a rozmixujeme je na jemný prach. Celé tiramisu jím poprášíme.
  • Jahody očistím od stopek, nakrájíme je na plátky a v širším místě jim vyřízneme véčko tak, aby vypadaly jako srdce. Takto nakrájené jahody poskládáme na povrch tiramisu.
  • Tiramisu necháme pár hodin, nebo nejlépe do druhého dne zatuhnout. Pak podáváme.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Itálie, Italská kuchyně
Klíčová slova: Jahody, Nepečené cukroví, Nepečený dezert

Zapojte se do konverzace

  1. Zajímavý blog. Vaše kulinářské cesty považuji za fascinující.

    1. Markéta Author says:

      Děkujeme!

  2. Klára says:

    Dobrý den, mohla bych nahradit šlehačku tvarohem nebo ricottou ? Děkuji

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den, určitě můžete. Chuť se změní, ale i tak bude tiramisu dobré.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena