Prkénko obalíme pečicím papírem a s patřičným rozestupem na něj poskládáme tyčky.
Bílek vložíme do misky a šleháme, dokud se nezačne tvořit sníh. Tento sníh by neměl být ještě zcela pevný. Měl by tvořit špičky, které se po vynoření metel ještě trochu ohnou, ale přitom drží. V této fázi začneme do sněhu po lžicích zašlehávat cukr.
Hotový sníh dle potřeby obarvíme. Pro poníky jsem sníh rozdělila na 5 dílů. 2 díly nechala bílé. 1 díl obarvila na žluto. 2. díl na modro. 3. díl na růžovo. (Při barvení postupuji tak, že si sníh odeberu do jednotlivých misek. Do každé misky vložím trochu barviva a lžičkou ho rozmíchám. Když potřebuji sytější barvu, ještě trochu přidám.).
Do cukrářského sáčku vložíme kulatou hubičku a následně i bílý sníh. Tímto sněhem na lízátko naneseme tělo poníka. Základní tvar připomíná písmeno S. Nezapomeneme ani na ouško.
Do druhého sáčku vložíme hvězdicovou hubičku a ve třech směrech do něj naneseme tři obarvené sněhy. Žlutý, modrý a růžový. Tímto sáčkem poníkovy vytvoříme hřívu.
Hřívu posypeme zdobítky.
Nakonec namalujeme oči. Na ně je vhodné použít trochu zbylého bílého sněhu, který jsme obarvili černým kakaem. Na oči mnoho sněhu nespotřebujete, postačí vám množství o velikosti lžičky.
Hotové poníky necháme zcela zaschnout. Pokud spěcháte, můžete je usušit v troubě a to na horkovzduch při 80 C zhruba 2 hodiny. Samovolně uschnou do druhého dne.
Poznámky
Poznámky před přípravou lízátek:
Ve většině případů mi nezbývá pouze jeden bílek, ale více bílků. Množství proto vždy násobím požadovaným počtem. Na těchto 16 poníků jsem využila 4 bílky. Množství tedy přizpůsobte svým možnostem.
Množství použitého cukru je na vás. Mě nejvíce vyhovuje 90 g na 1 bílek. Se sněhem se dobře pracuje a poměrně rychle zasychá. Lízátka pak není potřeba sušit v troubě. Někdo však preferuje menší množství cukru, protože jich děti snědí hodně. V tomto případě je minimum použitého cukru na 1 bílek 65 g. Taková lízátka je potřeba sušit v troubě.