SNĚHOVÁ LÍZÁTKA

276

Bílek zbyde během pečení občas každému z nás. Ale co s ním? To jsem si vždy říkala, když v receptu byly dány pouze žloutky. Časem jsem se však naučila pracovat i se samotným bílkem a našla k tomu několik vychytávek. Využití je totiž spousty. Než Vám ale přinesu konkrétní recept na bílková lízátka, přečtěte si několik mých bílkových poznatků.

Zdělat hned? Nebo nechat?

Bílek je skvělý v tom, že pokud je čerstvý, poměrně dlouho vydrží. Měla jsem i bílky, které zůstaly v zapomenuté v lednici tři týdny a byly v pořádku. Důležité je je dobře uchovat. Bílky bez nulové známky žloutku či jakýchkoliv nečistot vkládám do sterilizované sklenice, která jde dobře uzavřít. Takto je uchovávám v lednici. Bílky však lze dobře uchovat i mražením. V mrazničce vydrží i několik měsíců.

Na co bílky použít?

Je mnoho dobrot, které se dají z bílků připravit a když je dobře vysušené uchováte vhodným způsobem, vydrží i několik měsíců. Zbyde-li mi tedy více bílků, rovnou je zdělávám na zdobítka a lízátka, která v dobře uzavřené sklenici, bez známek vlhkosti, vydrží v chladnu klidně čtvrt roku. Když vím, že mě za pár dní čeká vhodná příležitost, připravím pavlovy. Ve spíži v uzavřené krabici s víkem mi pohodlně vydrží několik dní.

Bílky samozřejmě můžete sdělat ihned, například přihodit bílek navíc do míchaných vajíček. Nebo pokud se chystáte dělat perníčky, jsou skvělé na bílkovou polevu. Neodmyslitelné jsou také v makronkách.

Bílky tedy používám na:

  • bílkovou polevu na perníčky (ZDE)
  • dortíky pavlova (ZDE)
  • cukrová očička či zdobítka (ZDE)
  • makronky
  • lízátka

Barvení bílků

Vždy když zdobím perníčky, nebo vám ukazuji právě tato lízátka, ptáte se mě, čím barvím bílky. Pokud to jde, barvím přírodně. Žlutou připravuji za pomoci kurkumy, růžovou s lyofilizovaným prachem z malin nebo jahod, zelenou matcha čajem a hnědou či černou černým nebo klasickým kakaem. Je jasné, že sníh pak dostane díky těmto přísadám specifickou chuť, nám to však takto vyhovuje a nevadí to ani ostatním. Problém jsem zaznamenala jen u kurkumy, která je výraznější, a proto se s ní musí pracovat rozumně.

Pokud potřebuji barvu, kterou přírodně obarvit neumím (například modrá či sytá červená), používám gelové potravinářské barvivo v přiměřeném množství.

SNĚHOVÁ LÍZÁTKA

Porce 16 ks
Příprava 30 minutes
Doba pečení 2 hours

Co budete potřebovat

  • 1 bílek
  • 90 g moučkového cukru
  • potravinářské barvivo
  • zdobítka

Postup

  • Prkénko obalíme pečicím papírem a s patřičným rozestupem na něj poskládáme tyčky.
  • Bílek vložíme do misky a šleháme, dokud se nezačne tvořit sníh. Tento sníh by neměl být ještě zcela pevný. Měl by tvořit špičky, které se po vynoření metel ještě trochu ohnou, ale přitom drží. V této fázi začneme do sněhu po lžicích zašlehávat cukr.
  • Hotový sníh dle potřeby obarvíme. Pro poníky jsem sníh rozdělila na 5 dílů. 2 díly nechala bílé. 1 díl obarvila na žluto. 2. díl na modro. 3. díl na růžovo. (Při barvení postupuji tak, že si sníh odeberu do jednotlivých misek. Do každé misky vložím trochu barviva a lžičkou ho rozmíchám. Když potřebuji sytější barvu, ještě trochu přidám.).
  • Do cukrářského sáčku vložíme kulatou hubičku a následně i bílý sníh. Tímto sněhem na lízátko naneseme tělo poníka. Základní tvar připomíná písmeno S. Nezapomeneme ani na ouško.
  • Do druhého sáčku vložíme hvězdicovou hubičku a ve třech směrech do něj naneseme tři obarvené sněhy. Žlutý, modrý a růžový. Tímto sáčkem poníkovy vytvoříme hřívu.
  • Hřívu posypeme zdobítky.
  • Nakonec namalujeme oči. Na ně je vhodné použít trochu zbylého bílého sněhu, který jsme obarvili černým kakaem. Na oči mnoho sněhu nespotřebujete, postačí vám množství o velikosti lžičky.
  • Hotové poníky necháme zcela zaschnout. Pokud spěcháte, můžete je usušit v troubě a to na horkovzduch při 80 C zhruba 2 hodiny. Samovolně uschnou do druhého dne.

Poznámky

Poznámky před přípravou lízátek:
  • Ve většině případů mi nezbývá pouze jeden bílek, ale více bílků. Množství proto vždy násobím požadovaným počtem. Na těchto 16 poníků jsem využila 4 bílky. Množství tedy přizpůsobte svým možnostem.
  • Množství použitého cukru je na vás. Mě nejvíce vyhovuje 90 g na 1 bílek. Se sněhem se dobře pracuje a poměrně rychle zasychá. Lízátka pak není potřeba sušit v troubě. Někdo však preferuje menší množství cukru, protože jich děti snědí hodně. V tomto případě je minimum použitého cukru na 1 bílek 65 g. Taková lízátka je potřeba sušit v troubě.
Autor: Markéta
Chod: Cukroví
Klíčová slova: Bílky, Cukrovinky, Pro děti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena