400mlsmetany ke šleháníalespoň 36% (viz popisek výše)
100gtučného tvarohu
Postup
Jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky. Přendáme je do rendlíku a zasypeme je cukrem.
Rendlík dáme zahřívat. Jahody vaříme do změknutí, tedy zhruba 5 minut. Poté je umixujeme a opět vrátíme do rendlíku, kde je vaříme do zhoustnutí (Tekutiny se musí částečně odpařit. Omáčku je nejlepší zredukovat na polovinu, aby byla hustá a pěna dostatečně pevná.). Když je omáčka hotová, měla by mít cca 150 g.
Smetanu vyšleháme dotuha. Přidáme tvaroh a vychladlou jahodovou omáčku. Vše jemně promícháme metličkou (Míchejte jemně a pečlivě, ať vám pěna nespadne.)
Pěnu přendáme do cukrářského sáčku, s jehož pomocí ji nandáme na talířek či do mističky. Poté ji dle chuti dozdobíme ořechy, prachem z lyofilizovaných jahod a mátou.