Sezóna jahod je v plném proudu tak ji pojďme využít tímto jednoduchým, ryze letním receptem. Jahodová pěna se na horné letní dny totiž skvěle hodí. Osvěží a potěší. Navíc se dá skvěle využít i na spoustu dalších dezertů, které oceníte v dalších dnech.
Jakou smetanu použít
Vhodná smetana je nejdůležitější položkou tohoto receptu a cestou k úspěchu, aby byla pěna hezky pevná. Vždy volíme smetanu na šlehání. Čím vyšší procento bude mít, tím lepší. Nejraději volím 38% nebo míchám dvě různé smetany, tedy jednu 33% a druhou 40%. Šlehám ji vychlazenou a hezky dotuha. Pokud upřednostňujete smetanu s nižším procentem tuku, pevnost můžete dohnat ztužovačem.
Rozložte s přípravu do dvou dní
Chcete-li si co nejvíce usnadnit práci a ušetřit čas, připravte si jahodovou omáčku den předem. Nechte ji přes noc vychladit v lednici a příprava pak bude nejen rychlejší, ale výsledný efekt ještě lepší. Uleželá omáčka má intenzivnější chuť a díky dostatečnému vychlazení hezky podrží tvar pěny.


Dezert 3x jinak?
Na této pěně je fantastické to, že je velmi variabilní. Z jedné várky mohu vytvořit tři odpolední dezerty pro naši čtyřčlennou rodinu a pochutnat si tak na třech různých dezertech ve třech různých dnech.
- Jahodová pěna (Pěnu nandám na talířek a dozdobím ji ořechy, ovocem či mátou)
- Jahodový dezert do skleničky (Na dno skleničky nadrolím sušenky nebo piškoty. Na ně nanesu zhruba 1 cm pěny. Po obvodu skleničky naskládám jahody. Skleničku doplním pěnou a na závěr ji zaliji jahodovým želé.)
- Nanuky (Pěnu naliji do formiček na nanuky. Dovnitř můžete nakrájet i několik jahod na malinké kousky. Nanuky nechám zmrznout. Poté je namočím v čokoládě a dozdobím ořechy či lyofilizovaným ovocem. Uložím do mrazáku do pozdější použití.)

JAHODOVÁ PĚNA
Co budete potřebovat
- 500 g jahod
- 30 g moučkového cukru
- 400 ml smetany ke šlehání alespoň 36% (viz popisek výše)
- 100 g tučného tvarohu
Postup
- Jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky. Přendáme je do rendlíku a zasypeme je cukrem.
- Rendlík dáme zahřívat. Jahody vaříme do změknutí, tedy zhruba 5 minut. Poté je umixujeme a opět vrátíme do rendlíku, kde je vaříme do zhoustnutí (Tekutiny se musí částečně odpařit. Omáčku je nejlepší zredukovat na polovinu, aby byla hustá a pěna dostatečně pevná.). Když je omáčka hotová, měla by mít cca 150 g.
- Smetanu vyšleháme dotuha. Přidáme tvaroh a vychladlou jahodovou omáčku. Vše jemně promícháme metličkou (Míchejte jemně a pečlivě, ať vám pěna nespadne.)
- Pěnu přendáme do cukrářského sáčku, s jehož pomocí ji nandáme na talířek či do mističky. Poté ji dle chuti dozdobíme ořechy, prachem z lyofilizovaných jahod a mátou.

