Nejprve si odvážíme všechny suroviny, jelikož z nich budeme zadělávat kvásek, tak aby se nám gramy nepopletly. Do hrníčku nadrolíme droždí, přidáme lžíci cukru a mícháme do rozpuštění. Poté přilijeme lžíci mléka a lžíci mouky. Opět promícháme tak, aby vzniklo hustější těstíčko, které necháme 15 minut odpočívat.
Změklé máslo utřeme s cukrem do nadýchané bílé pěny. Poté přidáme žloutky, které do této směsi pečlivě zamícháme. Vložíme nastrouhanou citrónovou kůru, vykynutý kvásek, dýňové pyré, zbylé mléko a prosátou mouku. Vše vařečkou promícháme tak, aby se suroviny dobře spojily a následně z nich vypracujeme hladké pružné těsto. (Pokud máte kuchyňský robot, nechte práci na něm, pokud jej nemáte můžete těsto zpracovat v ruce. Těsto Vám bude z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a motance nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracováváme zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujeme a zpracujeme do kompaktní koule.). Hotové těsto necháme v misce přikryté utěrkou kynout 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů. Každý díl vyválíme na ovál o tloušťce cca 4 mm. Pak placku rozřízneme na tři cípy a smotáme je jako cop. Následně ho od spodu nahoru srolujeme a vložíme do muffinové formy. Takto pokračujeme se všemi díly, které necháme poté 20 minut kynout.
Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
Vykynuté motance potřeme polovinou rozehřátého másla a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C na zhruba 20 minut.
Vršek ještě teplého upečeného motance namočíme v másle a posypeme cukrem smíchaným se skořicí.