SLADKÉ DÝŇOVÉ MOTANCE

763

Kynuté dýňové těsto voňavé po skořici a k tomu horký čaj, to je přesně to, co v těchto sychravých dnech zvedne náladu.

Vždy, když se léto nachýlí ke svému konci a teploty začnou klesat, nemohu se dočkat podzimních receptů. Dýňové polévky jsou u nás samozřejmostí. Dýni se však snažím zakomponovat všude kde to jde. Ať už je to slaný koláč, omáčka na špagety, rizoto či sladké pokrmy, dýně má u nás každý podzim své čestné místo!

Dýňové pyré

Tentokrát jsem si pro vás přichystala recept na sladké motance z kynutého těsta, které díky dýňovému pyré, jenž je v něj zapracováno, získá nejen krásnou barvu, ale i specifickou chuť. Dýní je teď na podzim všude mnoho, pro přípravu pyré však nejraději volím hokkaido. Nejenže mi ve sladkých těstech chutná nejlépe, ale pyré z ní má za mě nejlepší konzistenci Není tolik vodnaté, těsto pak není tak mazlavé a dá se zkrotit. 

Pokud nevíte, jak pyré připravit, koukněte na naše video na Instagramu, kde jsem přípravě pyré věnovala prostor v minulém roce. Video naleznete ZDE.

SLADKÉ DÝŇOVÉ MOTANCE

Porce 12 kusů
Příprava 2 hours

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 50 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • 375 g polohrubé mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 100 g dýňového pyré

Na dokončení:

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička skořice

Postup

  • Nejprve si odvážíme všechny suroviny, jelikož z nich budeme zadělávat kvásek, tak aby se nám gramy nepopletly. Do hrníčku nadrolíme droždí, přidáme lžíci cukru a mícháme do rozpuštění. Poté přilijeme lžíci mléka a lžíci mouky. Opět promícháme tak, aby vzniklo hustější těstíčko, které necháme 15 minut odpočívat.
  • Změklé máslo utřeme s cukrem do nadýchané bílé pěny. Poté přidáme žloutky, které do této směsi pečlivě zamícháme. Vložíme nastrouhanou citrónovou kůru, vykynutý kvásek, dýňové pyré, zbylé mléko a prosátou mouku. Vše vařečkou promícháme tak, aby se suroviny dobře spojily a následně z nich vypracujeme hladké pružné těsto. (Pokud máte kuchyňský robot, nechte práci na něm, pokud jej nemáte můžete těsto zpracovat v ruce. Těsto Vám bude z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a motance nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracováváme zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujeme a zpracujeme do kompaktní koule.). Hotové těsto necháme v misce přikryté utěrkou kynout 1 hodinu.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů. Každý díl vyválíme na ovál o tloušťce cca 4 mm. Pak placku rozřízneme na tři cípy a smotáme je jako cop. Následně ho od spodu nahoru srolujeme a vložíme do muffinové formy. Takto pokračujeme se všemi díly, které necháme poté 20 minut kynout.
  • Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • Vykynuté motance potřeme polovinou rozehřátého másla a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C na zhruba 20 minut.
  • Vršek ještě teplého upečeného motance namočíme v másle a posypeme cukrem smíchaným se skořicí.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Klíčová slova: Dýně, Kynuté těsto, Podzim, Skořice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena