Nejprve si připravíme 3 formy o menším průměru (Cca o průměru 8 cm. Já jsem použila menší zapékací mističky.). Formy vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Troubu dáme předehřívat na 100 °C.
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme dotuha. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru. Šleháme je zhruba 3 minuty a poté zašleháme zbytek. Přilijeme lžící vařící vody, díky tomu budou žloutky ještě lépe našlehané a hezky zhoustnou. Šleháme ještě 3 minuty. Do žloutkové směsi nastrouháme citrónovou kůru a přimícháme olej.
Mouku promícháme s kypřícím práškem a kakaem a prosejeme ji do mísy ke žloutkům. Nyní přidáme i bílky a vše ručně metlou opatrně spojíme. Práci si často ulehčuji robotem, ale bílky do těsta vždy zamíchávám ručně. Jen rukou dosáhnete dokonalé načechranosti těsta.
Těsto přemístíme do formiček a pečeme v troubě vyhřáté na 100 °C 10 minut. Poté teplotu zvýšíme na 150 °C a pečeme ještě 20 minut.
Krém:
Do menšího rendlíku nalijeme mléko, přisypeme pudinkový prášek a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme do zhoustnutí. Hotový puding přikryjeme mikroténovým sáčkem, aby se navrchu netvořil škraloup, a necháme zcela vychladnout.
Než se korpus upeče, připravíme si krém. Ve velké míse utřeme máslo do hladké nadýchané pěny (nejlépe Vám to půjde v robotu). Když je hotovo, po kouscích do něj začneme zašlehávat vychladlý puding (Zde si dejte pozor, aby máslo i puding měly při přípravě přibližně stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.)
Sestavení:
Korpusky na třikrát prořízneme, promažeme krémem a necháme v lednici půl hodiny zatuhnout. Poté dortíky obmažeme krémem, zahladíme a vtlačíme do nich svíčku tak, aby zhruba 1 cm koukal ven. Opět necháme zatuhnout.
Mezitím si umícháme polevu. Moučkový cukr promícháme s kakaem a směs prosejeme do misky. Přidáme bílek a lžičkou vše mícháme tak dlouho, dokud nezískáme hladkou, hustou, ale i přesto lehce tekutou směs. Polevu přeneseme do cukrářského sáčku. Uděláme mu cca 3 mm velkou dírku a nazdobíme dortíkům stékance.
Poznámky
Poznámka:
Stékance na krému zcela nezaschnou a stále lehce pracují. Proto je dělám až před podáváním. Pokud chcete dosáhnout pevných stékanců a dort si přichystat klidně i den předem, použijte rozpuštěnou hořkou čokoládu.