HALLOWEENSKÝ DORT SVÍČKY

66

Ať to vidí každý, jak chce, ale já ten halloween prostě miluji! Ano, je to trochu odklon od českých svátků, ale vše, co má nějaké téma a dá se v kuchyni kreativně ztvárnit, mě odjakživa přitahovalo. Pamatuji si, jak jsem před 15ti lety uspořádala naši první halloweenskou párty, která se díky tomu, že mám právě v tomto období narozeniny, skvěle nabízela. Od té doby jí dělám téměř každý rok a nyní, když máme děti, je to ještě o poznání lepší.

Máte-li to podobně, věřím, že tento dort, vám může být skvělou inspirací! Pokud kromě tohoto receptu hledáte inspiraci i na další halloweenské pohoštění, koukněte do naší záložky HALLOWEEN . Receptů je tam za ty roky spousta.

Černé kakao

Černé kakao je podle mě úžasný vynález. Kakao v kuchyni moc nepoužívám, ale toto je to, které mi doma nikdy nesmí chybět. Je chutné, ale hlavně dokáže jednoduše a především přírodně obarvit potraviny, u kterých potřebuji dosáhnout černé barvy. Myslím, že teď na Halloween je naprosto nepostradatelné.

HALLOWEENSKÝ DORT SVÍČKY

Porce 3 svíčky
Příprava 1 hour 30 minutes

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 4 vejce
  • 65 g krupicového cukru
  • 1 lžíce vařící vody
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • 15 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 15 g černého kakaa
  • 100 g polohrubé mouky

Na krém:

  • 400 ml mléka
  • 52 g pudinkového prášku čokoládového
  • 60 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 20 g černého kakaa

Na stékance:

  • 10 g bílku zhruba třetina bílku
  • 75 g moučkového cukru
  • 5 g černého kakaa

Postup

Korpusky:

  • Nejprve si připravíme 3 formy o menším průměru (Cca o průměru 8 cm. Já jsem použila menší zapékací mističky.). Formy vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  • Troubu dáme předehřívat na 100 °C.
  • Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme dotuha. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru. Šleháme je zhruba 3 minuty a poté zašleháme zbytek. Přilijeme lžící vařící vody, díky tomu budou žloutky ještě lépe našlehané a hezky zhoustnou. Šleháme ještě 3 minuty. Do žloutkové směsi nastrouháme citrónovou kůru a přimícháme olej.
  • Mouku promícháme s kypřícím práškem a kakaem a prosejeme ji do mísy ke žloutkům. Nyní přidáme i bílky a vše ručně metlou opatrně spojíme. Práci si často ulehčuji robotem, ale bílky do těsta vždy zamíchávám ručně. Jen rukou dosáhnete dokonalé načechranosti těsta.
  • Těsto přemístíme do formiček a pečeme v troubě vyhřáté na 100 °C 10 minut. Poté teplotu zvýšíme na 150 °C a pečeme ještě 20 minut.

Krém:

  • Do menšího rendlíku nalijeme mléko, přisypeme pudinkový prášek a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme do zhoustnutí. Hotový puding přikryjeme mikroténovým sáčkem, aby se navrchu netvořil škraloup, a necháme zcela vychladnout.
  • Než se korpus upeče, připravíme si krém. Ve velké míse utřeme máslo do hladké nadýchané pěny (nejlépe Vám to půjde v robotu). Když je hotovo, po kouscích do něj začneme zašlehávat vychladlý puding (Zde si dejte pozor, aby máslo i puding měly při přípravě přibližně stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.)

Sestavení:

  • Korpusky na třikrát prořízneme, promažeme krémem a necháme v lednici půl hodiny zatuhnout. Poté dortíky obmažeme krémem, zahladíme a vtlačíme do nich svíčku tak, aby zhruba 1 cm koukal ven. Opět necháme zatuhnout.
  • Mezitím si umícháme polevu. Moučkový cukr promícháme s kakaem a směs prosejeme do misky. Přidáme bílek a lžičkou vše mícháme tak dlouho, dokud nezískáme hladkou, hustou, ale i přesto lehce tekutou směs. Polevu přeneseme do cukrářského sáčku. Uděláme mu cca 3 mm velkou dírku a nazdobíme dortíkům stékance.

Poznámky

Poznámka:
Stékance na krému zcela nezaschnou a stále lehce pracují. Proto je dělám až před podáváním. Pokud chcete dosáhnout pevných stékanců a dort si přichystat klidně i den předem, použijte rozpuštěnou hořkou čokoládu.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Klíčová slova: dort, Halloween, Kakao, Krém

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena