24čokoládových srdíčeklze použít i lentilky nebo čokoládové pecky
Postup
Mouku, cukr, sodu a perníkové koření nasypeme do misky. V misce je promícháme, aby se všechny suroviny hezky propojily a poté je přes síto prosejeme na pracovní plochu. Uprostřed uděláme větší důlek, do kterého vyklepneme vejce, nalijeme med a okolo pokladem na kousky nakrájené změklé máslo. Vidličkou pak od prostředku zamícháváme tekuté suroviny do sypké směsi a když už to nejde vidličku vyndáme a ručně do směsi zapracujeme máslo. Směs zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. To poté vytvarujeme do válečku a zabalíme do potravinové folie, ve které jej necháme do druhé dne uležet.
Druhý den si připravíme dva plechy vyložené pečicím papírem.
Na tvrdší papír nebo čtvrtku si nakreslíme kapra o velikosti cca 21 x 30 cm. Poté ho vystřihneme.
Těsto vyválíme na vyšší tloušťku, tedy zhruba 5 mm. Šablonu přiložíme na těsto a nožem ji vyřízneme. Pak ji přeneseme na plech.
Nyní šabloně ustřihneme ploutve a hlavu tak, aby zbylo pouze tělo (část s šupinami).
Troubu předehřejeme na 160 °C.
Zbylé těsto opět vyválíme. Tentokrát na menší tloušťku a to zhruba 3 mm. Za pomoci šablony vyřízneme tělo a oválným nebo kulatým vykrajovátkem vykrájíme jednotlivé šupiny od hlavy k ocasu (rozkrájíme celé tělo, nic by nemělo zbýt. Dobře si vše rozpočítejte, musí jich být 23.). Všechny kousky přeneseme na druhý plech. Naskládáme je s patřičnými rozestupy, ale přitom tak, abychom věděli, jak jdou za sebou a jak následně budou na rybě poskládány.
Ze zbytku těsta vytvoříme kaprovi také vous.
Ve vyhřáté troubě všechny perníky upečeme. Každý plech zvlášť. Nejprve rybu. Poté šupiny. Rybu pečeme při 160 °C zhruba 20 minut, šupiny 8 minut.
Upečené perníky necháme zcela vychladnout.
Nyní vyzkoušíme, zda vše sedí. Šupiny poskládáme na kapra a v případě potřeby je struhadlem lehce dopilujeme do potřebného tvaru (Drobky si nechejte. Uchováváme je ve sklenici od zavařovačky, hodí se do různých nádivek. Například do makové. Vydrží dlouho).
Je čas připravit bílkovou polevu. Na kapra stačí poleva z 1 bílku (recept zde)
Polevu přeneseme do cukrářského sáčku a s jeho pomocí nazdobíme nejprve šupiny a poté i kapra. Vše necháme dobře zaschnout. Následně šupiny od ocasu k hlavě po jedné připevníme. Na spod šupiny naneseme velkou vrstvu polevy a přitiskneme ji k základu (Uvidíte, jak vám bude vše vycházet, ale nepojte se udělat kapra plastického. Šupiny se mohou lehce překrývat.)
Na čokoládová srdíčka polevou napíšeme čísla od 1 do 24 a když zaschnou, připevníme je polevou na jednotlivé šupiny (Při lepení dávejte pozor, na jakou šupinu číslo připevňujete. Je potřeba myslet na to, aby šly šupiny dobře odebrat. Když se budou šupiny překrývat, měli byste nižší čísla mít u hlavy a vyšší směrem k ocasu.) Číslo 24 poté zbyde na základnu kapra.
Teď už vše jen nechat dobře zatuhnout a vyčkat na pondělí.