
Bytem nám voní vůně perníčků a já už konečně začínám cítit tu příjemnou atmosféru přicházejících Vánoc. Je to totiž taková naše tradice, kdy na přelomu posledních měsíců v roce začínáme péct perníčky, abychom je pak mohli s láskou zdobit na přicházející svátky. Vzpomínám na to jak jsem je už od mala pekla s mamkou a každý rok tak zkoušela nový recept, který by splnil naše představy o dokonalém perníčku, který by krásně dokreslil atmosféru těch nejkrásnějších svátků roku, jakými bezesporu Vánoce jsou. Po 15ti letech pečení jsme jej díky naší kamarádce Daniele konečně našli a posledních 5 let tak pečeme ty, které jsme po jejím vzoru objevily. Díky ní jsme totiž došly k receptu, na měkké, medové a nádherně voňavé perníčky, které jsou natolik jedinečné, že jim jednoduše nelze odolat a já věřím, že i vy k nim díky tomuto receptu naleznete lásku.

Náročnost: Středně náročné
Doba přípravy: 1,5 hodiny + odležení těsta
Co budete potřebovat:
- 320 g hladké mouky,
- 120 g moučkového cukru,
- 100 g másla,
- 100 g medu,
- 1 vejce,
- 1 lžička jedlé sody,
- 2 lžičky perníkového koření.
Pokud máte rádi kakao, můžete přidat 1,5 lžičky kakaa. My máme nejraději čisté bez kakaa :).
Postup:
- Mouku, cukr, sodu a perníkové koření nasypeme do misky. V misce je promícháme, aby se všechny suroviny hezky propojili a poté je přes síto prosejeme na pracovní plochu. Uprostřed uděláme větší důlek, do kterého vyklepneme vejce, nalijeme med a okolo pokladem na kousky nakrájené změklé máslo. Vidličkou pak od prostředku zamícháváme tekuté suroviny do sypké směsi a na když už to nejde vidličku vyndáme a ručně do směsi zapracujeme máslo. Směs zpracováváme tak dlouho dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. To poté vytvarujeme do válečku a zabalíme do potravinové folie, ve které jej necháme do druhé dne uležet.
- Druhý dne začneme připravovat perníčky. Těsto si 30 minut před samotou přípravou perníčků vytáhneme z lednice, aby přijalo pokojovou teplotu. Bude se vám s ním poté lépe pracovat.
- Těsto rozdělíme na třetiny. Vezmeme jeden kus těsta a ručně jej mírně propracujeme. Poté si mírně pomoučíme pracovní plochu a těsto na něm vyválíme na tloušťku cca 3 mm (Plochu nepomoučete moc, když jí pomoučíte příliš, odrazí se to na měkkosti těsta. Na pomoučení používáme hladkou mouku). Z těsta vykrájíme požadované tvary vykrajovátky a poté je přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. Zbylé těsto dáme stranou a dále pokračujeme s novým kouskem těsta. (Těsto které nám zbývá zpracováváme až na závěr, nepřimíchávejte se do nových kousků těsta. Nové těsto je totiž vždy nejkvalitnější a z něj budou perníčky právě ty nejchutnější. Díky tomu, že při zpravování těsto podmoučíme, stává se tvrdší a zbytkové těsto je pak o něco málo pružné. Stále však dobré).
- Vykrájené perníčky pečeme v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 8-10 minut do zlatavé barvy, záleží na velikosti vykrajovaného perníčku. Upečené perníčky ihned stáhneme z plechu a necháme je zcela vychladnout. (Perníčky po upečení na plechu nenecháváme, protože plech je stále ještě teplý a perníčky by se na něm ještě chvíli dopékaly. Mohly by tak zčernat.)
- Upečené perníčky zdobíme bílkovou polevou.
JAK NA BÍLKOVOU POLEVU?
Na bílkovou polevu mi chodí každý rok nesčetně dotazů a abych pravdu řekla, nikdy jsem netušila, že by o tento návod mohl být takový zájem. Je však pravda, že sama jsem zažila několik pokusů/omylů než jsem na tu svou oblíbenou přišla a tak věřím, že i vám tento můj návod třeba pomůže.Co budete potřebovat?
- 1 bílek,
- 160 g moučkového cukru,
- 5 kapek citrónové šťávy.
Postup:
- Čistý bílek, tedy bílek bez nulové známky žloutku vložíme do vyšší nádoby. Přidáme prosátý moučkový cukr a lžící vše lehce promícháme, aby se bílek s cukrem spojil. Poté už je práce na robotu.
- Spojený bílek s cukrem šleháme v robotu (nejlépe ručním) tak dlouho, dokud není poleva hezky pevná, tvoří špičky a neroztéká se. Šlehám ji několik minut, u většího množství polevy klidně i 10 minut. Šlehání je zde právě to nejdůležitější, poleva díky němu bude krásně bílá, hladká a pevná.
- Do vyšlehané polevy nakapeme citrón a šleháme ještě chvilku (stačí pár vteřin).
- Hotovou polevu přeneseme do zdobicího sáčku. Nejraději používám obyčejné igelitové sáčky, kterým si sama mohu ustřihnout špičku. Tu stříhám opravdu malou cca 1 mm a polevou zdobím perníčky hned po přípravě polevy. To jak nazdobit perníčky po mém vzoru se semnou můžete naučit na některém z našich nepleších workshopů.
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE


Ahoj, mohla bych se prosím zeptat, jak udržet perníčky do Vánoc měkké? Máte nějaké fígle? 🙂
Perníčky jsou měkké pořád :). Nejlepší je je mít ve spíži, pokud by ztvrdly, tak k nim dát rozpůlené jablko a oni opět změknou 🙂
Pekla jsem předevčírem a pořád jsou dost tvrdé 🙂 .. no uvidíme, ještě je čas, možná jsem je udělala moc tenké..? Každopádně chuťově jsou boží 🙂
Dobrý den, musejí být tlustější (vyválet je minimálně na 3 mm). Třetí den by již měli být měkké. Možná k nim zkuste dát rozkrojené jablko, jestli se to nezlepší.
Zdravím, na chaloupku mi vystačí stejné množství těsta jako v receptu?
Děkuji za odpověď:)
Ano vystačí. Pokud nebudete dělat nějakou gigantickou chaloupku tak Vám zbyde i na pár dalších perníčků
Spíš bych se zeptala, jak je udržet������ jsou tak výborné, že už tu po pár dnech mám jen, ještě nenazdobený, zbytek��