50mloleje(Můžete použít slunečnicový či řepkový, nebo doplnit řepkový olej trochou oleje sezamového, která mu dodá více asijské chuti.)
1/2lžičkysoli
8ksjarních cibulek
Postup
Jako první si uděláme těsto. Mouku promícháme se solí a poté ji prosejeme přes síto do větší misky. Dále do misky přilijeme vlažnou vodu a následně suroviny vařečkou promícháme. Směs vyklopíme na pracovní plochu a vypracujeme z ní hladké kompaktní těsto, které vložíme do čisté misky. Zde jej necháme přikryté odpočívat 30 minut.
Nyní si připravíme směs na potření placek. Do misky prosejeme mouku, přilijeme olej a přisypeme sůl. Metličkou vše promícháme, aby se suroviny spojily v tekutější směs.
Jarní cibulky očistíme. Podélně je přepůlíme a následně nakrájíme na plátky.
Těsto rozdělíme na 5 stejně velkých dílů. Ty přikryjeme, aby neosychaly a po jednom je odebíráme.
Jeden kousek vezmeme a vyválíme jej do obdélníkového tvaru o tloušce zhruba 2 mm. Střed placky potřeme nátěrkou a hojně posypeme jarní cibulkou. Poté těsto po delší straně srolujeme a následně zamotáme do šneka. Takto pokračujeme se všemi dalšími kousky těsta.
Ve vetší pánvi rozpálíme sádlo (Hladina tuku by měly být zhruba 4 mm, aby po vložení palačinky byla palačinka do poloviny ponořená. Postupujeme podobně jakou klasického českého bramboráku.)
Každého šneka po jednom vyválíme na kulatou placku zhruba 0,5 cm vysokou. Plack usmažíme v rozpáleném sádle zhruba 2 minuty z každé strany. Usmažené placky odkládáme na talíř vyložený papírovou utěrkou, abychom odsáli přebytečný tuk. Poté je nakrájíme na měsíčky a podáváme se sweet chilli omáčkou (recept ZDE) či sójovou omáčkou.
Poznámky
Jak na sójovou omáčku?Do misky vložte 2 lžíce světlé sójové omáčky, ½ lžičky vinného octa, ½ lžičky vody a špetku cukru. Vše dobře promíchejte a podávejte k čínským palačinkám.