SWEET CHILLI SAUCE

10.5K
Sweet chilli sauce je sladkokyselá omáčka původem z asijských zemí. Mnoho z nás ji zná především z čínských restaurací, které nalezneme po celém světě a právě díky nim se stala po celém světě tolik oblíbená. Běžně se s nimi tak setkáváme nejen v Asii, ale i Evropě, USA, Kanadě a pacifických oblastech. 

Své kořeny má v Thajsku, kde je známá pod názvem Nam chim kai. Tento název v překladu znamená něco jako omáčka pro kuře, a přesně to charakterizuje její hlavní funkci. Jako marináda na kuře je jednoduše skvělá. My se o tom sami přesvědčili při naší cestě po Oceánii, kde jsme se na Cookových ostrovech nechali okouzlit jednoduchou přípravou kuřete v této sladkokyselé omáčce. Lepší kuře jsme snad nikdy nikde nejedli a tak si nás tato omáčka jednoduše omotala kolem prstu. Oblíbili jsme si ji v mnoha směrech a v naší kuchyni se stala běžnou položkou na nákupním seznamu. Nakupovali jsme ji často a časem nás tak přivedla na myšlenku připravit si ji doma sami. Thajský název sice jasně ukazuje na to, že je vynikající pro nakládání kuřecího masa, ale její využití je mnohem širší. Je skvělá na nakládání různých mas, především krevet, ale i jiných mořských plodů. Je výtečná jako dip ke smaženým jídlům jako jsou jarní závitky, zelenina v tempuře, ale i jiným pokrmům jako například kuřecím křídlům či paličkám.

Její příprava je velice snadná a kdo si ji jednou připraví sám doma, už nikdy jinou kupovat nebude. Domácí totiž disponuje plnou chutí paprik, díky nimž je krásně červená a poctivá. Ať už holdujete pálivému či nikoliv, domácí příprava je pro vás ideální. Právě díky ní si můžete pálivost omáčky přizpůsobit vlastním potřebám a dle nich si ji dochutit. Tradičně se pro přípravu této omáčky používají papričky fresno, thajské chilli nebo červené jalapenos. Pusťte se do této omáčky s námi a uvidíte, že si ji zamilujete stejně jako my a rádi jí budete obdarovávat i Vaše přátele. Lepší dárky než ty chuťové a s láskou dělané totiž snad ani neexistují. 
Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 15 minut

Co budete potřebovat (cca 1/2 l):
  • Chilli papričky dle chuti,
  • 7 stroužků česneku,
  • 200 g cukru krupice,
  • 150 ml rýžového octa (pokud nemáte, použijte vinný ocet),
  • 100 ml vody,
  • 1,5 lžičky soli.
Na zahuštění (není nutné):
  • 3 lžičky vody,
  • 1 lžička škrobu.
Postup:

To, jak pálivou omáčku si připravíte záleží  pouze na vaší chuti. Obvykle se na toto množství používá 5 středně pálivých papriček. Já osobně neholduji příliš pálivým pokrmům, proto tuto omáčku dělám jen mírně pálivou. Používám tedy pouze 2 střední chilli papričky a abych se neochudila o množství paprik v omáčce, nahrazuji zbývající množství, klasickou červenou kapií.

  1. Papriky omyjeme, rozpůlíme je a vyndáme jim jadřinec se semínky. Semínka můžeme částečně i nechat, omáčka pak bude o něco pálivější (Pokud máte velmi pálivé papriky, je lepší tuto fázi provádět v rukavicích, i po umytí často ulpívá pálivost na pokožce a tak vás nejen může pálit kůže, ale je i nepříjemné si poté sahat do očí.).
  2. Očištěné papriky několikrát překrojíme a vložíme do mixéru, přidáme vodu a očištěné, jednou přepůlené stroužky česneku. Všechny surovinu umixujeme. Směs nemixujte dohladka. Je dobré, když v omáčce zůstanou malé 0,5 velké kousky.
  3. Umixovanou směs přelijeme do hrnce. Přisypeme cukr a sůl a přilijeme ocet. Nyní vše promícháme a přivedeme k varu. Při vaření větrejte, při vaření papričky pouští do vzduchu pálivost a mohou vás tak začít štípat oči.
  4. Omáčku necháme 5 minut probublávat. Díky tomu suroviny změknou, chutě se propojí, cukr se rozpustí a směs se mírně zredukuje. Tím získá svou finální konzistenci. Nelekejte se toho, že je omáčka řídká, v chladnu mírně zhoustne. My však máme rádi o něco hustější konzistenci a proto do ní stejně jako v originálních receptech přidáváme škrob. Není to však nutnost. Pokud chcete omáčku zahustit, smíchejte v hrnečku 3 lžičky vody a 1 lžičku škrobu. Tuto směs poté v závěru vaření zamíchejte do omáčky a ještě 2 minuty vařte.
  5. Hotovou omáčku přelijeme do suchých a dobře vymytých lahví. Uchováváme ji v lednici, ve které vydrží téměř měsíc. Pokud chcete dosáhnout delší trvanlivosti, můžete lahve před uskladněním sterilizovat.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena