SCALLION PANCAKES (SMAŽENÉ SLANÉ PALAČINKY) 葱油饼

5.8K

Vzpomínku na toto typicky street foodové jídlo, jenž jsme potkali v ulicích Pekingu nemůžu dosud vymazat z mysli. Křupavé těstíčko hojně plněné čerstvou jarní cibulkou, smažené v sádle a doplněné o různé omáčky tak, aby placku pozdvihly ještě o chlup výše, je prostě něčím, na co se jen tak nezapomíná. Je to totiž ta typická chuť Asie, která se Vám navždy vryje do paměti a vy ji budete chtít ochutnávat stále znova a znova. Pojďme si dnes zavzpomínat na naši cestu do Číny a připravme si svačinu v podobě cōng yóu bǐng neboli scallion pancakes.

Počátky cōng yóu bǐng nejsou jasné, přesto se však k nim váže jedna zajímavá pověst, která říká, že tyto jarní palačinky úzce souvisí s vývojem italské pizzy. Číňané totiž věří, že Marco Polo tyto palačinky přivezl během svých mořeplaveckých výprav z Číny do Itálie. Velmi mu totiž chutnaly, proto si je vzal na cesty a po návratu domů opět zatoužil po jejich ochutnáni. Poprosil tedy kuchaře, aby mu je přichystal, ten však toho nebyl schopen. Nechápal, že jarní cibulka má být uvnitř těsta a vkládal ji navrch. Tato inovace se však ujala a položila tak základ italské pizze.

Těžko říci, co je na tom pravdy, tento příběh, který si vezeme domů z Číny nás však stále nepřestává bavit a věřím, že pobavil i Vás. Teď už se na ně však pojďme vrhnout.

SCALLION PANCAKES (SLANNÉ SMAŽENÉ PALAČINKY)

Porce 5 palačinek
Příprava 1 hour

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 250 g hladká mouka
  • 150 ml vlažné vody
  • 5 g soli

Na náplň:

  • 100 g hladké mouky
  • 50 ml oleje (Můžete použít slunečnicový či řepkový, nebo doplnit řepkový olej trochou oleje sezamového, která mu dodá více asijské chuti.)
  • 1/2 lžičky soli
  • 8 ks jarních cibulek

Postup

  • Jako první si uděláme těsto. Mouku promícháme se solí a poté ji prosejeme přes síto do větší misky. Dále do misky přilijeme vlažnou vodu a následně suroviny vařečkou promícháme. Směs vyklopíme na pracovní plochu a vypracujeme z ní hladké kompaktní těsto, které vložíme do čisté misky. Zde jej necháme přikryté odpočívat 30 minut.
  • Nyní si připravíme směs na potření placek. Do misky prosejeme mouku, přilijeme olej a přisypeme sůl. Metličkou vše promícháme, aby se suroviny spojily v tekutější směs.
  • Jarní cibulky očistíme. Podélně je přepůlíme a následně nakrájíme na plátky.
  • Těsto rozdělíme na 5 stejně velkých dílů. Ty přikryjeme, aby neosychaly a po jednom je odebíráme.
  • Jeden kousek vezmeme a vyválíme jej do obdélníkového tvaru o tloušce zhruba 2 mm. Střed placky potřeme nátěrkou a hojně posypeme jarní cibulkou. Poté těsto po delší straně srolujeme a následně zamotáme do šneka. Takto pokračujeme se všemi dalšími kousky těsta.
  • Ve vetší pánvi rozpálíme sádlo (Hladina tuku by měly být zhruba 4 mm, aby po vložení palačinky byla palačinka do poloviny ponořená. Postupujeme podobně jakou klasického českého bramboráku.)
  • Každého šneka po jednom vyválíme na kulatou placku zhruba 0,5 cm vysokou. Plack usmažíme v rozpáleném sádle zhruba 2 minuty z každé strany. Usmažené placky odkládáme na talíř vyložený papírovou utěrkou, abychom odsáli přebytečný tuk. Poté je nakrájíme na měsíčky a podáváme se sweet chilli omáčkou (recept ZDE) či sójovou omáčkou.

Poznámky

Jak na sójovou omáčku?
Do misky vložte 2 lžíce světlé sójové omáčky, ½ lžičky vinného octa, ½ lžičky vody a špetku cukru. Vše dobře promíchejte a podávejte k čínským palačinkám.
Autor: Markéta
Chod: Svačiny
Kuchyně: Čína

Mnoho receptů z naší cesty do Číny naleznete i s vyprávěním a recepty z dalších zemí v naší knize. Naše Nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? Knikni ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena