Pokud budete k čokoládovému fondue podávat perníčky, můžete je připravit podle našeho receptu zde. U nás na blogu také najdete různé varianty sušenek, samozřejmě však můžete použít i kupované.
Porce 2osoby
Příprava 30 minutesminut
Co budete potřebovat
Na čokoládovou lázeň:
100mlsmetany na šlehání31%
100gčokoládydruh volte podle chuti
Jako příloha:
300gOvoce dle chutisušené i čerstvé(jahody, mango, víno, pomeranč, třešně, ostružiny)
100gSušenky, perníčky, slané preclíčky, popcorn
100gLívanečky
Na lívanečky:
200ml mléka
125ghladké mouky
1vejce
15gmáslarozpuštěného
kůra z ¼ chemicky neošetřeného citrónu
Postup
Pokud se budete pouštět do lívanců, postup je následující. Do vyšší nádoby nalijeme mléko, přidáme prosátou mouku, rozklepneme vejce, přilijeme rozpuštěné máslo a nastrouháme citrónovou kůru. Poté vše kvedlačkou vyšleháme dohladka. Těsto necháme 10 minut odstát. Následně rozpálíme pánev s těžkým dnem a když je horká, nasucho na ni nanášíme těsto v různých tvarech menších rozměrů. Nejlépe to jde za pomoci dávkovače (viz foto), díky kterému můžete tvořit srdíčka, hvězdičky, zajíčky i miniaturní lívanečky. Ty na pánvi opékáme až do té chvíle, kdy zespodu chytnou lehce hnědou barvu, poté je otočíme a pečeme ještě z druhé strany (Pokud chcete k fondue připravit zábavné tvary a nemáte dávkovač, nebo si chcete práci usnadnit, můžete na pánvi připravit velký lívanec o 3 mm silné tloušťce a po jeho upečení z něj za pomoci vykrajovátka vykrájet tvary dle libosti.)
Jako první si připravíme všechny dobroty, které budeme k fondue podávat, a tedy do čokoládové lázně namáčet. Ovoce omyjeme, očistíme, a to, které je větší, nakrájíme na menší kousky. Některé druhy, jako jsou například jahody, můžete nakrájet do tvaru srdce, na jiné můžete použít vykrajovátko (hodí se na mango, kiwi, jablko). Dále můžete přichystat perníčky, nalámat sušenky, usmažit lívance.
Všechny připravené namáčecí dobroty poskládáme na talíř či tácek.
Nyní si připravíme přístroj na fondue. Horní misku, ve které bude čokoládová lázeň, vložíme do trouby vyhřáté na 100°C, aby se hezky prohřála. Troubu vypneme a misku necháme pojmout teplo.
Dále si připravíme čokoládovou lázeň. Čokoládu nalámeme na menší kousky a odložíme stranou. Do menšího kastrolku nalijeme smetanu a dáme ji zahřívat. Když je těsně před bodem varu, tedy nebublá, ale její hladina se začala chvět, odstavíme ji z plotny, vsypeme do ní čokoládu a metličkou mícháme do jejího úplného rozpuštění.
Čokoládovou lázeň nalijeme do předehřáté misky. Tu položíme na fondovač, a v něm zapálíme svíčku, aby byla lázeň stále pěkně teplá. Přístroj přiložíme k namáčecím dobrotám a hned podáváme.