ČOKOLÁDOVÉ FONDUE

10.9K

Fondue je moje láska!

Už když jsem v patnácti letech jako dárek dostala nádobu na fondue ve tvaru srdce, zamilovala jsem si ho, a pravidelně zkoušela různé variace tohoto pokrmu. Ještě větší náklonnost k fondue přišla ve chvíli, kdy jsem se poprvé podívala do Švýcarska. Vždyť právě zde má tento pokrm původ! Tehdy jsem propadla novým druhům a neotřelým kombinacím především sýrových variací, ale ani čokoláda nezůstala pozadu. Ze Švýcarska, jakožto velmoci čokolády, jsem si jí přivezla mnoho a začala si o fondue číst a více experimentovat i s jeho sladkou variantou. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že právě tato sladká varianta ze Švýcarska nepochází. I přesto s ním má však mnoho společného.

TROCHA HISTORIE

Možná nejsem sama, koho překvapí, že čokoládové fondue vzniklo v USA. Říká se, že prvně bylo podáváno v New Yorku, jako nová varianta dezertu.

V 50. letech 20. století se švýcarské sýrové fondue stalo ve Spojených státech extrémně populární. Vznikali zde takzvané „fondue parties“ a hojně se začaly vyrábět a prodávat nádoby na fondue. Kdy z této obliby vzniklo čokoládového fondue však není známo. Zásluhu na tom má ale s určitostí šéfkuchař Konrad Elgi z newyorské restaurace Chalet Swiss. Ten v roce 1964 zavedl do jídelníčků své restaurace novou obdobu dezertu, tedy čokoládovou variaci sýrového fondue jako dezertní fondue. Tato novinka se stala velmi brzy populární a jak již tušíte, brzy se rozmohla po celém světě. Díky tomu si tuto dobrotu můžeme dopřávat i my a já věřím, že Vám bude skvělým tipem na jakékoliv, nejen valentýnské, pohoštění.

JAKOU ČOKOLÁDU ZVOLIT?

Příprava čokoládového fondue je velmi jednoduchá, aby však potěšení z něj bylo co největší, volte čokoládu, která je vašemu srdci nejbližší, a která je co nejkvalitnější. Někdo dává přednost čokoládě s co nejvyšším podílem kakaa. Tedy hořká je pro něj jako dělaná. Jiný zase upřednostní čokoládu mléčnou. Tento recept dobře připravíte i z čokolády bílé. Můžete ho tak obměnit podle aktuální chuti nebo podle toho, pro koho jej chystáte.

NEBOJTE SE EXPERIMENTOVAT

Někdo nedá dopustit na klasiku, a tak zvolí lázeň tradiční, podle níže přiloženého receptu. Pokud si ji ale chcete ozvláštnit, můžete si při závěrečném rozmíchávání čokolády do lázně přidat něco navíc. Skvěle poslouží špetka skořice. Příjemnou vůni dá lázni jemně nastrouhaná kůra z citrónu či pomeranče. Příznivce ostřejších jídel oslovíte tím, že do směsi zamícháte špetku sušeného chilli. Chutnou variantou je i pár lžic oblíbené kořalky. Popusťte uzdu svojí fantazii a zkuste si tradiční čokoládové fondue ozvláštnit, některou z těchto komponent.

NA CO SI DÁT POZOR

  • Než připravenou lázeň vložíte do fondovače, misku pěkně prohřejte, v přístroji zapalte svíčku a s namáčením neotálejte. Aby šla čokoláda dobře na ovoce nanášet, musí být hezky hustá a přitom tekutá, proto je dobré nalít směs již do teplé nádoby a rovnou podávat.  
  • Pokud čokoládová lázeň začne tuhnout, můžete ji zachránit tak, že do ní zamícháte trochu rozehřáté smetany.
  • Pokud budete lázeň ze spodu zahřívat příliš, začne se čokoláda v míse připalovat, s ohněm to tedy nepřežeňte. Stačí klasická čajová svíčka.

ČOKOLÁDOVÉ FONDUE

Pokud budete k čokoládovému fondue podávat perníčky, můžete je připravit podle našeho receptu zde. U nás na blogu také najdete různé varianty sušenek, samozřejmě však můžete použít i kupované.
Porce 2 osoby
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

Na čokoládovou lázeň:

  • 100 ml smetany na šlehání 31%
  • 100 g čokolády druh volte podle chuti

Jako příloha:

  • 300 g Ovoce dle chuti sušené i čerstvé (jahody, mango, víno, pomeranč, třešně, ostružiny)
  • 100 g Sušenky, perníčky, slané preclíčky, popcorn
  • 100 g Lívanečky

Na lívanečky:

  • 200 ml mléka
  • 125 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 15 g másla rozpuštěného
  • kůra z ¼ chemicky neošetřeného citrónu

Postup

  • Pokud se budete pouštět do lívanců, postup je následující. Do vyšší nádoby nalijeme mléko, přidáme prosátou mouku, rozklepneme vejce, přilijeme rozpuštěné máslo a nastrouháme citrónovou kůru. Poté vše kvedlačkou vyšleháme dohladka. Těsto necháme 10 minut odstát. Následně rozpálíme pánev s těžkým dnem a když je horká, nasucho na ni nanášíme těsto v různých tvarech menších rozměrů. Nejlépe to jde za pomoci dávkovače (viz foto), díky kterému můžete tvořit srdíčka, hvězdičky, zajíčky i miniaturní lívanečky. Ty na pánvi opékáme až do té chvíle, kdy zespodu chytnou lehce hnědou barvu, poté je otočíme a pečeme ještě z druhé strany (Pokud chcete k fondue připravit zábavné tvary a nemáte dávkovač, nebo si chcete práci usnadnit, můžete na pánvi připravit velký lívanec o 3 mm silné tloušťce a po jeho upečení z něj za pomoci vykrajovátka vykrájet tvary dle libosti.)
  • Jako první si připravíme všechny dobroty, které budeme k fondue podávat, a tedy do čokoládové lázně namáčet. Ovoce omyjeme, očistíme, a to, které je větší, nakrájíme na menší kousky. Některé druhy, jako jsou například jahody, můžete nakrájet do tvaru srdce, na jiné můžete použít vykrajovátko (hodí se na mango, kiwi, jablko). Dále můžete přichystat perníčky, nalámat sušenky, usmažit lívance.
  • Všechny připravené namáčecí dobroty poskládáme na talíř či tácek.
  • Nyní si připravíme přístroj na fondue. Horní misku, ve které bude čokoládová lázeň, vložíme do trouby vyhřáté na 100°C, aby se hezky prohřála. Troubu vypneme a misku necháme pojmout teplo.
  • Dále si připravíme čokoládovou lázeň. Čokoládu nalámeme na menší kousky a odložíme stranou. Do menšího kastrolku nalijeme smetanu a dáme ji zahřívat. Když je těsně před bodem varu, tedy nebublá, ale její hladina se začala chvět, odstavíme ji z plotny, vsypeme do ní čokoládu a metličkou mícháme do jejího úplného rozpuštění.
  • Čokoládovou lázeň nalijeme do předehřáté misky. Tu položíme na fondovač, a v něm zapálíme svíčku, aby byla lázeň stále pěkně teplá. Přístroj přiložíme k namáčecím dobrotám a hned podáváme.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: USA
Klíčová slova: Čokoláda, ovoce, snadno a rychle

Chcete-li se o fondue a jeho původu dozvědět více, či si připravit dvě z našich nejoblíbenějších sýrových fondue, koukněte do našeho cestovatelského deníku 2. Mnoho receptů z naší cesty do Švýcarska naleznete i s vyprávěním a recepty z dalších zemí v naší knize. Naše druhá Nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? Knikni ZDE

Zapojte se do konverzace

  1. Tereza says:

    Dobrý den, dá se toto čoko fondue připravit i v klasické nádobě na syrové fondue? Zatím jsme nezkoušeli, tak nevím, zda to bude ok. Snad se v něm ta čokoládová směs moc nepřipeče… Díky za radu

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den,

      ano, dá. Děláme je v klasické nádobě na fondue, jen je potřeba trochu regulovat plamen (Například dobře rozehřát nádobu a použít jen jednu svíčku).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena