Krevety očistíme. Nejprve jim uřízneme hlavičku (Tu můžeme i v protisměru jejího růstu odlomit.) a poté od nožiček odloupneme krunýř. Na závěr vyndáme střívko (Krevetě zajeďte nožíkem mezi “žebra” a opatrně střívko vytáhněte.). Očištěné krevety propláchneme ledovou vodou a odložíme je na stranu.
Aby se krevety nekroutily, je potřeba je lehce naříznout (Tepelnou úpravou se totiž krevety kroutí. Když je předtím vhodně nařízneme, udrží si rovnější tvar, díky kterému se nám budou do závitků lépe balit.). Očištěnou krevetu položíme „na záda“, narovnáme ji a „na břiše ji třikrát podélně lehce řízneme (Nemusíte řezat příliš hluboko, stačí 2-3 mm. Sami uvidíte, jak kreveta povolí a narovná se.).
Připravené krevety lehce osolíme a opepříme.
Nyní si připravíme trojobal. Do jedné misky nasypeme mouku, do druhé s mlékem rozkvedlané vejce a do třetí strouhanku. Poté jednu krevetu po druhé obalíme nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
V rendlíku rozpálíme olej a krevety v něm smažíme cca 3-4 minuty dle jejich velikosti.
Příprava závitků:
Jako první si připravíme všechny suroviny. Krevety již máme. Salát očistíme, omyjeme, dobře vysušíme a vyřízneme mu dužnatou část, aby se nám závitky lépe balily. To samé provedeme s mátou, kterou poté ještě lehce pokrájíme. Zelí nakrájíme na nudličky. Avokádo po větší ploše rozřízneme na půl, vyjmeme pecku, odebereme slupku a po délce nakrájíme na plátky. Mango odřízneme od pecky, ořízneme slupku a nakrájíme na hranolky. Vejce vyklepneme do misky, přidáme dle chuti sůl a pepř, prokvedláme a na oleji usmažíme na omeletu. Tu poté nakrájíme na 10 plátků.
Když jsou všechny suroviny připravené, začneme s balením. Do hlubokého talíře nalijeme vodu a papír v něm namočíme (Stačí 5 vteřin z jedné a 3 z druhé strany. Papír díky vodě změkne. S délkou namáčení to však nepřežeňte. Pokud by byl totiž papír příliš měkký, začne se trhat a závitky se vám budou špatně balit. Je tedy lepší jej vytáhnout z vody ještě lehce tuhý, vlhkost, která v něm je, bude papír měkčit ještě po vytažení a pro přípravu tak bude tak akorát.).
Namočený papír vyjmeme na pracovní plochu, zde jej porovnáme. Do spodní poloviny papíru položíme pár kousků salátu a trochu máty. Na ně dáme plátky zelí, avokáda, manga, omelety a jednu krevetu. Následně vše lehce zalijeme teriyaki omáčkou a zabalíme. Závitek balíme tak, že strany přeložíme dovnitř a poté odspoda nahoru závitek srolujeme.
Takto hotové závitky můžeme rovnou konzumovat, nebo je před konzumací ještě přepůlit. Skvělé jsou, když se namáčí do některé z asijských omáček. Zkusit můžete například Sweet chilli sauce (Recept na domácí verzi naleznete ZDE.).
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Asie
Klíčová slova: Krevety, RYby a mořské plody, Rychlá jídla, snadno a rychle, Svačina, zelenina