LETNÍ ZÁVITKY

779

Naše láska k Asii se nese ruku v ruce s láskou k nejrůznějším závitkům. Milujeme jarní verzi smažených závitků, s horkým létem však nedáme dopustit na závitky letní. Jsou totiž osvěžující, lehké a člověk jejich složení může obměňovat dle vlastní fantazie a chuti. Dnes jsme v tomto receptu sepsali naši oblíbenou verzi, která spojuje chutě různých koutů Asie, jež jsme během našich cest ochutnali. Věřím, že osloví i vás.

Není papír jako papír

Rýžových papírů na závitky je nespočet. Jsou kulaté i hranaté, tvrdé i měkčí a člověk tak často může tápat, který z nich zvolit. Osobně si myslím, že s žádným nešlápněte vedle, je však dobré, se nad jejich výběrem zamyslet, aby se Vám s nimi co nejlépe pracovalo. I závitky připravované z rýžového papíru se totiž podávají jak v čerstvé, tak smažené verzi, a právě v tomto případě, hraje výběr roli. My si dnes připravíme závitky čerstvé, a proto je dobré sáhnout po pevnějším papíru, se kterým se Vám budou závitky lépe balit. Pokud vyrazíte do vietnamské prodejny, kde je papíru více druhů, nechte si poradit, určitě Vám budou rádi nápomocní, u nás v tomu tak vždy je.

Jaké krevety zvolit?

Při přípravě pokrmů s krevetami nejraději volíme krevety nevařené a to čerstvé nebo mražené. Pokud přistoupíte k variantě s předvařenými krevetami, ušetříte si práci, ale oberete se o jedinečnou chuť čerstvých krevet. Jestli zvolíte variantu předvařených krevet, vyberte raději variantu krevet vařených v krunýři. Takové krevety mají totiž výraznější chuť. Věřte však, že na přípravě syrových krevet není nic složitého. Pro podrobnější návod včetně povídání o krevetách a jejich čištění koukněte na naše video na Instagramu ZDE.

Vždy myslete na to, že mořské plody se rychle kazí a proto je dobré je během přípravy uchovávat v ledové vodě.

LETNÍ ZÁVITKY

Porce 10 KS
Příprava 45 minut

Co budete potřebovat

Na krevety:

  • 10 ks velkých nevařených tygřích krevet
  • 100 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 100 ml mléka
  • 150 g panko strouhanky
  • mletý černý pepř
  • sůl

Na závitky:

  • 10 ks rýžových papírů
  • 10 listů zahradního salátu
  • 100 g červeného zelí
  • 1 ks zralé mango
  • 1 ks zralé avokádo
  • 2 ks vejce
  • 30 lístků máty
  • omáčka Teriyaki
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup

Příprava krevet:

  • Krevety očistíme. Nejprve jim uřízneme hlavičku (Tu můžeme i v protisměru jejího růstu odlomit.) a poté od nožiček odloupneme krunýř. Na závěr vyndáme střívko (Krevetě zajeďte nožíkem mezi “žebra” a opatrně střívko vytáhněte.). Očištěné krevety propláchneme ledovou vodou a odložíme je na stranu.
  • Aby se krevety nekroutily, je potřeba je lehce naříznout (Tepelnou úpravou se totiž krevety kroutí. Když je předtím vhodně nařízneme, udrží si rovnější tvar, díky kterému se nám budou do závitků lépe balit.). Očištěnou krevetu položíme „na záda“, narovnáme ji a „na břiše ji třikrát podélně lehce řízneme (Nemusíte řezat příliš hluboko, stačí 2-3 mm. Sami uvidíte, jak kreveta povolí a narovná se.).
  • Připravené krevety lehce osolíme a opepříme.
  • Nyní si připravíme trojobal. Do jedné misky nasypeme mouku, do druhé s mlékem rozkvedlané vejce a do třetí strouhanku. Poté jednu krevetu po druhé obalíme nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
  • V rendlíku rozpálíme olej a krevety v něm smažíme cca 3-4 minuty dle jejich velikosti.

Příprava závitků:

  • Jako první si připravíme všechny suroviny. Krevety již máme. Salát očistíme, omyjeme, dobře vysušíme a vyřízneme mu dužnatou část, aby se nám závitky lépe balily. To samé provedeme s mátou, kterou poté ještě lehce pokrájíme. Zelí nakrájíme na nudličky. Avokádo po větší ploše rozřízneme na půl, vyjmeme pecku, odebereme slupku a po délce nakrájíme na plátky. Mango odřízneme od pecky, ořízneme slupku a nakrájíme na hranolky. Vejce vyklepneme do misky, přidáme dle chuti sůl a pepř, prokvedláme a na oleji usmažíme na omeletu. Tu poté nakrájíme na 10 plátků.
  • Když jsou všechny suroviny připravené, začneme s balením. Do hlubokého talíře nalijeme vodu a papír v něm namočíme (Stačí 5 vteřin z jedné a 3 z druhé strany. Papír díky vodě změkne. S délkou namáčení to však nepřežeňte. Pokud by byl totiž papír příliš měkký, začne se trhat a závitky se vám budou špatně balit. Je tedy lepší jej vytáhnout z vody ještě lehce tuhý, vlhkost, která v něm je, bude papír měkčit ještě po vytažení a pro přípravu tak bude tak akorát.).
  • Namočený papír vyjmeme na pracovní plochu, zde jej porovnáme. Do spodní poloviny papíru položíme pár kousků salátu a trochu máty. Na ně dáme plátky zelí, avokáda, manga, omelety a jednu krevetu. Následně vše lehce zalijeme teriyaki omáčkou a zabalíme. Závitek balíme tak, že strany přeložíme dovnitř a poté odspoda nahoru závitek srolujeme.
  • Takto hotové závitky můžeme rovnou konzumovat, nebo je před konzumací ještě přepůlit. Skvělé jsou, když se namáčí do některé z asijských omáček. Zkusit můžete například Sweet chilli sauce (Recept na domácí verzi naleznete ZDE.).
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Asie
Klíčová slova: Krevety, RYby a mořské plody, Rychlá jídla, snadno a rychle, Svačina, zelenina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena