100gsýr v celkumozzarella na strouhání, případně eidam či gouda
Na masovou náplň:
1cibule
2stroužkyčesneku
1červená paprika
250gmletého hovězího masa
250gmletého vepřového masa
400gsekaných rajčat v konzervě
1vrchovatá lžičkasušeného oregana
1vrchovatá lžičkasušeného tymiánu
Na bešamel:
50ghladké mouky
50gmásla
650mlplnotučného mléka
½lžičkymletého muškátového oříšku
mletý černý pepř
sůl
Postup
Nejprve si připravíme všechny suroviny na masovou směs. Hovězí a vepřové mleté maso promícháme. Cibuli a papriku očistíme a poté je nakrájíme najemno. Stroužek česneku prolisujeme.
Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a cibuli na něm necháme zesklovatět. Bokem si uděláme trochu místečka a tady lehce orestujeme prolisovaný česnek. Oboje promícháme, přidáme papriku, a necháme ji změknout. Poté přidáme maso, tymián, oregano a dle chuti sůl a pepř. Směs promícháme a necháme restovat, dokud maso nezhnědne, pak přidáme sekaná rajčata a 15 minut podusíme.
Než se masová směs připraví, omyjeme lilky a podélně je rozpůlíme na dvě poloviny (Stopku lilku neodkrajujte, nechejte ji tak jak je. Lilek budeme po upečení dlabat a plnit masovou směsí a se stopkou Vám bude lépe držet tvar.). Rozpůleným lilkům nařízneme dužinu tak, aby tvořila mřížku (Lilek nařezejte jen lehce, ne hluboko, stačí 0,5 cm a nedořezávejte jej až na okraj.). Lilky poskládáme na plech, povrch (bílou část) potřeme olivovým olejem a pečeme je na 180 °C zhruba 20 - 25 minut.
Dále si připravíme bešamel. Ve větším kastrolku rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a při mírné teplotě mícháme, dokud nevznikne světlá jíška. Nyní do ní začneme po menších částech přilévat mléko, aby vznikl řidší bešamel. Když je omáčka hezky hustá dochutíme ji solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Když jsou lilky upečené, lehce je vydlabeme (Při dlabání si dejte pozor, ať neprotrhnete dno. Zároveň nechte na stranách alespoň 1 cm tlustou stěnu, ať se lilek nerozjede a jde dobře plnit.). Vydlabanou část pokrájíme a pak přimícháme do masové směsi.
Nyní se již blížíme k závěru. Vydlabané lilky na plechu naplníme masovou směsí, polijeme je bešamelem a dáme péct do trouby na 200 °C na 8 minut.
Sýr nastrouháme nahrubo a po 8 mi minutách, kdy jsou lilky v troubě je posypeme sýrem a necháme ještě lehce zapéct (Stačí 2 minuty.)
Poznámky
Množství masové směsi a bešamelu závisí na velikosti lilku. V tomto receptu počítáme středně velké až velké lilky. Pokud se vám podaří sehnat lilky malé, buď jich připravte více ze stejného množství masa a bešamelu, nebo část směsi uchovejte na později. Můžete ji směle zamrazit a použít kdykoliv jindy. Směs se hodí nejen na tento recept, ale také jako náplň do empanad (recept ZDE), tortil či jen tak na chuť s bramborem.