NADÍVANÉ LILKY

630

Při naší cestě po Argentině jsme toho ochutnali mnoho, musím však přiznat, že na tyto lilky, o kterým mi vždycky naše argentinská kamarádka Natálka vyprávěla jsme nikde nenarazili. Když jsme se tedy vrátili z cest, poprosila jsem ji, aby mi recept sepsala a já jej mohla doma vyzkoušet. Dlouho se však na recept nedostávalo až jednou ve zlomové době pandémie, kdy jsme byly mnoho času doma a s přáteli se nemohli setkávat, vznikla ideální příležitost propojit několik příjemných aktivit. S Natálkou a Kájou jsme si zavolali online, a tyto lilky uvařili společně na dálku skrze živé vysílání na Instagramu. Mnozí z Vás si tak toto vaření určitě pamatujete, a protože se Vám recept líbil, slíbila jsem, že jej sepíšu i sem. Pojďte si tedy s námi zavzpomínat na toto společné vaření a ochutnejme opět něco z této krásné temperamentní země, jakou Argentina bezesporu je!

Není mozzarella jako mozarella

Věděli jste, že má mozzarella více variant? Já dříve ne. Až naše cesta do Argentiny nám toto tajemství odkryla. Argentinci milují sýr a do svých jídel ho dávají opravdu mnoho. Klasicky jej najdete například na pizze, ale i jen tak samostatně rozpečený. Často se jím také zapékají různá jídla. To bude právě náš dnešní případ. Obvykle se používá sýr mozzarella, není to však klasická čerstvá mozzarella, jež je kulatá a koupe se v nálevu. Jedná se o tzv. průmyslově vyráběnou mozzarellu, jež má tvar válečku a bývá zatavená v obalu bez jakékoliv lázně. Taková mozzarella má pevnější a gumovitější texturu, mírně slanou chuť a při zahřátí se hezky taví. Roztéká se tak akorát a jídlo díky tomu skvěle zapeče.

Když jsem tuto mozzarellu hledala v obchodě prvně, byl to docela oříšek, nyní na ni můžete narazit již mnohem lépe. Pohodlně ji najdete v Makru, v Globusu, v italských potravinách, v la Formaggeria a v Cortelazzi. Často ji v klasických obchodech také naleznete pod názvem sýr na pizzu nebo mozzarella filone.

NADÍVANÉ LILKY

Porce 4 porce
Příprava 1 hodina

Co budete potřebovat

  • 2 lilky
  • 100 g sýr v celku mozzarella na strouhání, případně eidam či gouda

Na masovou náplň:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 1 vrchovatá lžička sušeného oregana
  • 1 vrchovatá lžička sušeného tymiánu

Na bešamel:

  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 650 ml plnotučného mléka
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup

  • Nejprve si připravíme všechny suroviny na masovou směs. Hovězí a vepřové mleté maso promícháme. Cibuli a papriku očistíme a poté je nakrájíme najemno. Stroužek česneku prolisujeme.
  • Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a cibuli na něm necháme zesklovatět. Bokem si uděláme trochu místečka a tady lehce orestujeme prolisovaný česnek. Oboje promícháme, přidáme papriku, a necháme ji změknout. Poté přidáme maso, tymián, oregano a dle chuti sůl a pepř. Směs promícháme a necháme restovat, dokud maso nezhnědne, pak přidáme sekaná rajčata a 15 minut podusíme.
  • Než se masová směs připraví, omyjeme lilky a podélně je rozpůlíme na dvě poloviny (Stopku lilku neodkrajujte, nechejte ji tak jak je. Lilek budeme po upečení dlabat a plnit masovou směsí a se stopkou Vám bude lépe držet tvar.). Rozpůleným lilkům nařízneme dužinu tak, aby tvořila mřížku (Lilek nařezejte jen lehce, ne hluboko, stačí 0,5 cm a nedořezávejte jej až na okraj.). Lilky poskládáme na plech, povrch (bílou část) potřeme olivovým olejem a pečeme je na 180 °C zhruba 20 – 25 minut.
  • Dále si připravíme bešamel. Ve větším kastrolku rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a při mírné teplotě mícháme, dokud nevznikne světlá jíška. Nyní do ní začneme po menších částech přilévat mléko, aby vznikl řidší bešamel. Když je omáčka hezky hustá dochutíme ji solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  • Když jsou lilky upečené, lehce je vydlabeme (Při dlabání si dejte pozor, ať neprotrhnete dno. Zároveň nechte na stranách alespoň 1 cm tlustou stěnu, ať se lilek nerozjede a jde dobře plnit.). Vydlabanou část pokrájíme a pak přimícháme do masové směsi.
  • Nyní se již blížíme k závěru. Vydlabané lilky na plechu naplníme masovou směsí, polijeme je bešamelem a dáme péct do trouby na 200 °C na 8 minut.
  • Sýr nastrouháme nahrubo a po 8 mi minutách, kdy jsou lilky v troubě je posypeme sýrem a necháme ještě lehce zapéct (Stačí 2 minuty.)

Poznámky

Množství masové směsi a bešamelu závisí na velikosti lilku. V tomto receptu počítáme středně velké až velké lilky. Pokud se vám podaří sehnat lilky malé, buď jich připravte více ze stejného množství masa a bešamelu, nebo část směsi uchovejte na později. Můžete ji směle zamrazit a použít kdykoliv jindy. Směs se hodí nejen na tento recept, ale také jako náplň do empanad (recept ZDE), tortil či jen tak na chuť s bramborem.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Argentina
Klíčová slova: Lilek, mleté maso

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena