EMPANADAS

1.3K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
Kdo čte naše články pravidelně, ví, že rádi trávíme čas s přáteli u něčeho dobrého k jídlu. Věřím, že nejsme sami, a proto pro Vás máme dnes něco trochu speciálního. Empanadas jsou totiž takové ty kapsičky, které se hodí nejen na posezení s přáteli, ale i na různé oslavy či  párty. V Argentině existují specializované restaurace, které jsou zaměřené pouze na ně a prodávají je až ve 40 různých variantách. Dalo by se řící, že to jsou takové jihoamerické pizzerie. Argentinci večer vyrážejí právě sem, aby strávili hezké chvíle v kruhu svých přátel a do sytosti si u toho nacpou pupky. Prostě ideálně strávený čas přesně podle našich představ. Kdo neměl Empanadu, jako by v Argentině snad ani nebyl. My jsme si s Natálií upekli Empanadas s tradiční náplní a později jsme ještě vyzkoušeli Natáliinu oblíbenou náplň šunka-sýr-cibule a kukuřice-bešamel. Empanadas nás natolik uchvátili, že jsme je v naší kuchyni přivítali již potřetí a ať jsme jimi pohostili kohokoliv, každý jim propadl. Věřte nevěřte, propadnete i Vy!
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
 
Náročnost: středně
náročné
Doba přípravy: 1
hodina 40 minut
·     
10 minut příprava vajec,
·     
20 minut příprava
surovin,
·     
20 minut příprava
směsi,
·     
30 minut balení
empanadas,
·     
20 minut pečení.
  
Co budete
potřebovat (na 30 empanadas):
 

Na těsto:
  • 750 g hladké mouky, 
  • 250 g másla,
  • 1 vejce,
  • 250 ml vody,
  • 2 lžičky soli.
Na tradiční
náplň: 
  • 300 g mletého
    hovězího masa,
  • 300 g mletého
    vepřového masa,
  • 3 cibule,
  • 3 stroužky
    česneku, 
  • 2 červené papriky,
  • 100 g zelených
    oliv,
  • 3 vejce,
  • červená paprika
    (koření),
  • pepř,
  • sůl.
 Postup:
  1. Pro přípravu empanadas
    je vhodné si směs i těsto připravit den předem, aby se chuti dostatečně
    proleželi, ale hlavně i protože se s vychladlými surovinami lépe pracuje.
  2. Nejprve si
    připravíme těsto. Mouku, máslo, vejce, vodu a sůl vložíme do misky, vše
    zamícháme a zpracujeme v pružné a hladké těsto. Těsto vložíme do malé misky,
    kterou přikryjeme fresh folií a vložíme do lednice.
  3. Pro přípravu masové
    směsi si nejprve dáme vařit vajíčka. Poté si na drobno nakrájenou cibuli
    osmažíme na oleji na pánvi. Dále přidáme utřený česnek a na kostičky nakrájenou
    červenou papriku. Vše necháme chvíli restovat, dokud není  paprika měkká a
    cibulka zlatavá. Poté přidáme mleté maso, které jsme si promíchali a ochutili
    pepřem, solí a cca třemi lžičkami sušené papriky (může být i pálivá). Zatímco
    se maso restuje, nakrájíme si olivy na proužky a uvařené vajíčko pomocí
    kráječe na vajíčka na plátky dvojitě překrojené. Olivy a vajíčko zamícháme do
    směsi a necháme je trochu prohřát.  (V případě, že je směs příliš
    suchá, přidáme ke konci vaření jedno rajče.)
  4. Druhý den si těsto
    vyválíme na tři milimetry tence a vykrajujeme z něj velká kolečka. My jsme
    použili velký hrnek na polévku. Z každé placky tvoříme masovou kapsičku. Placku
    vložíme do dlaně, doprostřed dáme hromádku masové směsi, okraje potřeme vodou a
    poté je přeložíme na půl jako kapsu. A teď už zbývá kapsu dobře zabalit.
    Uděláme to tak, že od levého kraje přehýbáme okraj kapsy po malých kouscích po
    celém obvodu jako spirálu. Takto připravené kapsičky pokládáme na plech
    vymazaný olejem. Když jsou všechny empanadas hotové, potřeme je vajíčkem a dáme
    péct na cca 20 minut do trouby na 180 °C.

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena